IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
19:45 | 28 януари 2018
Обновен: 11:19 | 17 април 2024

На какво се дължи дълголетието в „най-здравото село в света“

Водещ кардиолог е изучил живота на жителите му

По материала работи: Борис Проданов
На какво се дължи дълголетието в „най-здравото село в света“

Здравословното хранене, редовните тренировки, без тютюнопушене и много свеж, чист въздух са само някои от факторите, за които се твърди, че са полезни за нашето здраве и дори могат да добавят години към живота ни.

 

Но жителите на едно италианско селце, наречено "най-здравото" в света, изглежда знаят всички тайни на дълголетието, защото голяма част от тях са на над 100 години. Тогава какво правят те?

 

Водещият кардиолог д-р Асее Малотра е изучил живота е село Пиопи в Южна Италия за книгата си "Диетата на Пиопи" - 21-дневен план за начина на живот, за да разкрие какво го прави толкова здравословен.

 

Той открива, че местните хора консумират много малко захар, и по-точно само по едно сладко нещо на седмица.
 

Въпреки че пазят диета с високо съдържание на мазнини, жителите почти не страдат от сърдечни заболявания или диабет. Зеленчуците, рибата и зехтинът са основни в диетата им, докато месо, млечни продукти и рафинирани въглехидрати са по-рядко застъпени.

 

Освен диетата, има и други причини тези италианци да са толкова здрави. Тук няма стрес, спят седем часа в денонощието и се наслаждават на чаша вино на ден.

 

Д-р Малотра вярва, че страхът от мазнини кара хората да ядат повече захар и рафинирани храни, което има отрицателно въздействие върху здравето им.
 

"Спазването на високомазнинна средиземноморска диета, отказването от тютюнопушене и повече движение, заедно с намаляването на стреса, са по-мощни фактори от всяко лекарство при превенцията и лечението на много хронични болести, включително сърдечни заболявания", каза той.

 

"Пиопи може да се намира в исторически беден район на Италия, но здравето тук е най-голямото богатство – изобилно и неподправено."

 

Жителите на Пиопи, което е защитено от ЮНЕСКО като дом на средиземноморската диета, следват и още едно задължително правило – активна следобедна сиеста.
 

Д-р Малхотра вярва, че хората трябва да спрат да броят калориите и вместо това да се съсредоточат върху храненето с качествена и правилна храна и да възприемат начина на живот на селяните от Пиопи за подобряване на здравето.

profit.bg

Коментари

Новини Варна