АПИ предупреждава за дъжд, сняг и бурен вятър през почивните дни
МВР публикува съвети на експерти, относно основни правила за действие при динамична метеорологична прогноза
Публикувана: 9 Feb 2018 | 18:13

АПИ предупреждава за дъжд и сняг през почивните дни, шофьорите да карат внимателно. Очаква се влошаване на времето и силни ветрове в Западна и Североизточна България, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура".

 

Според метеорологичната прогноза в нощта на събота срещу неделя в Западна и Североизточна България и във високопланинските райони дъждът ще преминава в сняг. Възможни са виелици и снегонавявания от бурен североизточен вятър.

 

Шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, съветват от АПИ. Необходимо е да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки указанията на "Пътна полиция".

 

Блокирането на движението от автомобили, които не са с подходящи гуми, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

 

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим. В готовност за поддържане на републиканските пътища са около 3000 машини.

 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, lima.api.bg, интернет страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

 

През почивните дни се очакват различни по сила и интензитет метеорологични явления. Спазването на няколко прости правила може да предпази нас, нашите близки и имущество при възникването на обилен снеговалеж, снегонавявания и силен вятър.

 

МВР публикува съвети на експерти, относно основни правила за действие при динамична метеорологична прогноза:

 

При обилен снеговалеж, снегонавявания и обледенявания

 

Ако не е крайно наложително, отложете пътуването си - възможно е за определен период от време част от пътищата да се окажат затворени поради навявания.

 

Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадва. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги.

 

Изберете първокласните пътища, те се почистват с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета.

 

Облечете топли дрехи и подходящи обувки, вземете със себе си достатъчно вода и храна.

 

Ако по пътя забележите затрупани автомобили, маркирайте мястото и веднага съобщете за това на тел. 112.

 

В случай че сте затънали в навявания от сняг, завържете дреха с ярък цвят на антена, странично огледало или на друго подходящо място, за да бъде забелязан автомобилът ви.

 

Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг - тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата.

 

Не спирайте да почивате на открито. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването - спрете в най-близкото населено място.

 

Когато трябва да вървите пеша се екипирайте с подходящи обувки и топли дрехи. Избягвайте да се придвижвате сами, движете се далече от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците.

 

Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки.

 

При силен вятър и смерч

 

Ако сте в къщи, изключете тока, водата и газта, затворете плътно вратите и прозорците.

 

Не оставайте на открито, веднага потърсете място за подслон, защото има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети, които могат да ви наранят. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи.

 

Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон.

 

Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далече от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон!

 

Ако сте на полето или в планината, потърсете ниски места до отминаване на опасността.

news.bg

Коментари ( 0 )