IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
15:58 | 5 март 2018
Обновен: 14:57 | 15 април 2024

Виктор Бузев: Новият булевард „Левски“ ще помогне за развитието на пешеходните зони в центъра на Варна

Релефна карта в Морската градина ще ориентира гостите на града за забележителностите в парка

По материала работи: Борис Проданов
Виктор Бузев: Новият булевард „Левски“ ще помогне за развитието на пешеходните зони в центъра на Варна

Мащабни инфраструктурни проекти се осъществяват във Варна. Какво е бъдещото развитие на града в архитектурен план разкриха в студиото на телевизия „Черно море“, с водещ Иван Барбов, Виктор Бузев, главен архитект на община Варна, д-р арх. Цвета Жекова, преподавателка по архитектура, и Кристиан Иванов, студент във ВСУ „Черноризец Храбър“ и бъдещ архитект.

 

Световноизвестният датски урбанист проф. Ян Геел, чиито проекти са реализирани в почти всички световни столици, е разгледал Варна, споделяйки впечатленията си за развитието на градските зони.

 

„Професор Геел беше изненадан от похватите, с които се ограничават автомобилите, за да не превземат пешеходните пространства – колчета, саксии и дори кофи за боклук“, каза арх. Бузев.

 

Идеите на проф. Геел, според главния архитект на Варна, са приложими и у нас, но е необходимо време.

 

„Първо трябва да приемем дисциплината като наш мироглед, каза той, както и да определим доминиращия фактор в града. Човекът е на първо място в мирогледа, който проф. Геел сподели с нас, което означава, ако следваме неговия път, на първо място трябва да бъдат хората, след това велосипеди, градски транспорт и накрая автомобилите. Това ще е една битка, в която съм убеден, че пешеходецът ще победи“, категоричен бе арх. Бузев.

 

Като шофьор главният архитект е убеден, че ако се возим по двама в автомобил вместо по един, трафикът в града ще се облекчи с 50%.

 

Според него изграждането на новия булевард „Васил Левски“ ще отклони трафика от центъра на града и това ще помогне да се започне постепенно устойчиво прилагане на принципите за даване на предимство на пешеходното придвижване.

 

Студентската лаборатория „Варна – град за хората“ се провежда във ВСУ под патронажа на проф. Геел. Една от целите е създаването на релефна карта в Морската градина, която ще ориентира гостите на града за всички забележителности в парка, представени по атрактивен начин. Идеята е на студента Кристиан Иванов, който уточни, че тази карта ще даде възможност на хората с увреждания чрез допир да си представят формите на сградите и релефа на терена. Той добави също, че картата ще бъде изградена по реален 3D модел.

 

„Всички проекти на студентската лаборатория ще бъдат насочени към хората – обяви арх. Жекова. - Организиране на публичните пространства, градските площади, пешеходните алеи, парковете, оформянето на кварталните градинки и т.н.“

 

„Развитието на града виждаме, като се обърне по-голямо внимание на пешеходците. В нашите проекти ще бъде заложено и непресичане на потоците – автомобилен и пешеходен на едно ниво. Ще търсим решение за преминаване на различни нива, за обходни маршрути, така че пешеходецът да бъде на първо място“, добави арх. Жекова.

 

МАРИАНА СТОЙКОВА

 

Целият разговор в студиото на тв "Черно море" можете да видите тук: "Щрихи от утрото" (5.03.2018) - Как се променя градската среда във Варна?

Коментари

Новини Варна