IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Общество
18:20 | 16 март 2018
Обновен: 12:36 | 24 април 2024

Обмислят изграждането на регионални научни центрове

Целта е да се осигурят по-добри условия за провеждане на приложни изследвания

По материала работи: Слав Велев
Обмислят изграждането на регионални научни центрове

Семинар на тема „Изграждане на регионални научни центрове“ се проведе в Икономическия университет във Варна. Инициативата срещна научната и академичната общност, бизнеса и местните власти от Североизточния район. Целта е да се осигурят по-добри условия за провеждане на приложни изследвания.
 

Научноизследователски организации от страната имат възможност да получат безвъзмездно финансиране за създаването на регионални научни центрове. Чрез изграждането им ще се осигурят по-добри условия за провеждане на приложни изследвания при засилен регионален бизнес интерес и със съдействието на местните власти.
 

Това ще доведе до по-добри условия за функциониране на изследователските структури като важен фактор в регионалната иновационна екосистема в страната, аргументират се организаторите.

 

На срещата беше споделен професионален опит, добри и лоши практики от представителите на бизнес организациите и научната и академичната общност.Целта е  да се подобри капацитета за икономическо развитие на регионите чрез инвестиции в научноизследователската инфраструктура и приложни изследвания.

 

Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна