Започва второто издание на „С предпазен колан на задната седалка“
Инициативата на „Солвей Соди“ и партньори е за безопасност на децата в автомобилите
Публикувана: 18 Apr 2018 | 15:24
- Деца от 1а клас от ОУ "Черноризец Храбър" във Варна по време на кампанията.


След изключителния успех на кампанията през изминалата учебна година, когато бяха обхванати деца от първи до четвърти клас от над 50 училища във Варна и региона, на 17 април беше даден стартът на второто издание на инициативата за безопасност на децата в автомобилите. Тази година тя се провежда под егидата на Президента на република България. След Варна област Шумен беше втората, която я поде. В София имаше пилотни обучения в първите класове на две училища.

 

Организаторите във Варна имат отново силната подкрепа на областна управа, община Варна, Регионално управление на образованието – Варна, БЧК и много други институции и фирми.

 

Инициативата има две основни цели. Първата е образователна. Целта е да бъдат обхванати близо 3 600 деца от първи клас в над 50 училища във Варна, Девня, Провадия, Белослав и Суворово. Те ще бъдат обучени за „инспектори по коланите“ и ще внимават всички пътници в колата да са с правилно поставени колани. От средата на април до края на май 2017 г. над 100 доброволци от „Солвей Соди“ и партньори ще влизат в класовете, като чрез интерактивна презентация ще обясняват колко е важно децата да пътуват на задната седалка в автомобила, да са на повдигаща седалка или столче и да поставят правилно предпазния колан.

 

Втората цел е да се привлече вниманието на децата и най-вече на родителите, както и на цялото общество към този сериозен проблем – липса на изградени навици за поставяне на колан при пътуването на задната седалка на автомобила.

 

По този повод бе създадена и facebook група https://www.facebook.com/groups/SeatBeltsVarna/. Нов елемент в тазгодишната кампания е организирането на пилотни срещи с родители в три варненски училища.

 

Спирос Номикос, изпълнителен директор на „Солвей Соди“: „Наблюденията ми са, че децата масово не поставят колан на задната седалка, което застрашава безопасността им при пътуване с автомобил. Това е свързано със слабата информираност на родителите за сериозните рискове, на които децата се излагат. Повечето пътници на предната седалка на колите са с предпазни колани, което е много положително, докато тези отзад, с изключение на най-малките деца, обикновено не поставят.

 

Нека заедно да се опитаме да запазим живота и здравето на децата – те са нашето бъдеще. И един детски живот да бъде спасен, усилията ни няма да са отишли напразно. Благодаря на всички доброволци и партньори, както и на колегите от „Солвей Соди“, които направиха реализирането на тази инициатива възможно. Обединяването на толкова разнородни партньори около тази кауза е изключително положителен факт. Това също означава, че всички сме загрижени.“
Според официалната статистика за 2017 г. България е с най-висок брой загинали при пътни произшествия спрямо другите европейски страни.

 

Над 1 100 деца на възраст между 6 и 17 години са били сериозно наранени, 36 от тях са загинали. Голяма част от пострадалите са останали с трайни увреждания за цял живот.  Много от загиналите са били без колан.

Черно море

 

 

Коментари ( 0 )