IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Култура
10:11 | 14 юли 2018
Обновен: 10:15 | 16 април 2024

Многожанрова изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ гостува във Варна

По материала работи: Слав Велев
Многожанрова изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ гостува във Варна

На 13 юли от 18 часа в арт-галерията на Морско казино – Варна се откри многожанровата изложба „ArtExtreme СТРАЖА“ под патронажа на президента на Република България Румен Радев. Автори и куратори са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева. Изложбата се показа след нейната премиера през месец май в Националния етнографски музей в София.

 

ArtExtreme СТРАЖА е пето издание на многожанровата изложба ArtExtreme-изкуство на предела на вътрешни преживявания в пространствени среди. Изследва и показва образа на „СТРАЖА“-свяр пазител на същността в пространството, сътворено от божествената азука Глаголица чрез 16 художествени творби; археометирана мелодия на името на изложбата и буквите от Глаголоцата ведно с български ритми; видео дилм с преживявания, вплетени в танцови изпълнения.

 

ArtExtreme модели са световни балетни изпълнители и хореографи от България, Канада, САЩ, Куба, Южна Африка,. Швейцария, Украйна и Италия.

 

Национален етнографски музей участва с накити, отличителен знак в облеклото на „СТРАЖА“, куратор от страна на музея е гл.ас. д-р Андрей Тонев.

 

Изложбата в цялост съхранява, обогатява и развива представата за големите дела на българския народ – създаването на Глаголицата и собственото културно-историческо богатство. Една съкровищница, която да бъде споделена и отново да обогати фонда на световното културно наследство. В нейната програма ще се проведат „АртЕкстремни разговори“, БЪЛГАРСКИ ИСТОРИЧЕСКИ ЧЕТЕНИЯ „Образ Български“, работилница „Азбука Глаголица и пешеходна обиколка „ArtExtreme СТРАЖА“.

 

Изложбата може да бъде посетена до края на август.

Коментари

Новини Варна