IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Начало
15:27 | 16 септември 2018
Обновен: 18:51 | 21 март 2024

Рокери във Варна почетоха паметта на загинали събратя

От началото на годината 31 мотористи са намерили смъртта си на пътя

По материала работи: Борис Проданов
Рокери във Варна почетоха паметта на загинали събратя

С шествие стотина мотористи от Варна отбелязаха Деня в памет на загиналите свои събратя, който от три години насам се отбелязва в третата неделя на септември. Те се събраха на бившата циркова площадка в града под мотото „Ние сме хора, а не донори“, като подобна инициатива имаше в още над 20 български града. Свещеник отслужи заупокойна молитва за загиналите и молебен за здраве на живите, след което поръси рокерите и техните мощни машини със светена вода, за да бъдат закриляни от Господ на пътя. Веднага след това мотористите се отправиха на шествие до Районния съд, където поставиха венци на лобното място на свой колега.

 

 

„Основното послание, което искаме всички да разберат, е, че ние сме тук, ние сме като останалите хора в държавата. Равни сме на пътя с всички останали. Трябва да има взаимно уважение между участниците в движението, било то велосипедисти, мотоциклетисти, автомобилисти или шофьори на камиони. Не трябва да има деление или пренебрегване на някои участници, защото например са по-малки. Ние сме хора като всички останали. Обичани сме от децата си, ние сме деца на някого друг“, заяви един от организаторите Джако Лазаров.

 

Според Христо Желязков, на който почти целия живот е преминал върху мотора, най-важно е шестото ти чувство, докато си на пътя. „Трябва така да се шофира, че да се предвиждат ситуациите преди да се случат. Нужно е много оглеждане, много внимание, особено на пешеходните пътеки и там, където има училища и деца“, категоричен е Желязков.

 

Той споделя, че често среща шофьори, които говорят по мобилния си телефон, а това е изключително рисковано. „Бих казал пълно безобразие. Карат без изобщо да гледат в огледалата какво се случва около тях. Хората трябва да знаят, че колата спира бързо, има четири гуми, но моторът какво да прави? Младите сега гледат да карат колкото се може по-бързо, но изобщо не се съобразяват с останалите участници в движението“, допълни Желязков.

 

 

Само от началото на годината до 7 септември по пътищата на България са загинали 31 мотористи, сочи черната статистика. Това е с един повече в сравнение със същия период на 2017 г. Иначе ранените мотористи са с 41 по-малко, а тежките пътно-транспортни произшествия с участието на мотори са с 23 по-малко.

 

НИКОЛА ДИМИТРОВ

Коментари

Новини Варна