IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Начало
15:53 | 12 ноември 2018
Обновен: 19:20 | 19 април 2024

Закъсняват ли българските фермери с дигитализацията на стопанствата

Новите технологии преодоляват губенето на време в бизнеса, заяви фермерът Антон Тотев

По материала работи: Пламен Янков
Снимка: Investor Media group

Почти всички страни членки на Европейския съюз ще заложат в стратегическите си планове за земеделието иновациите и цифровизацията, за да са конкурентни. Това заяви на провелия се в петък в Клуб Investor.bg – Агробизнес Светлана Боянова, председател на Института за агростратегии и иновации.

 

Тя прогнозира, че няма да има големи промени в европейската Обща селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. По думите й у нас не се говори достатъчно за възможностите в стратегическия план за прилагане на ОСП да бъдат заложени интервенции като иновациите, цифровизацията и сътрудничеството.

 

„Ако трябва да сме реалисти, трябва да се фокусираме върху иновациите и цифровизацията“, препоръча Светлана Боянова по време на дискусията с модератор Вероника Денизова.

 

„Изключително е недостатъчна е готовността да бъдат усвоени европейските средства за инвестиции в 4.0, защото от тях България успява да вземе много малко“, заяви доц. Боян Жеков, магистър инженер ИТ, университетски преподавател в УниБИТ и ВУЗФ. 

 

„Има нещо, което непрекъснато пречи на цифровизацията и новите технологии, нарочно или по недоглеждане“, каза Стоилко Апостолов, управител на Фондация Биоселена, като посочи липсата на връзка между базите данни, събиращи информация за селското стопанство.

 

„Като цяло иновациите и дигитализацията помагат много, но когато вече има установени производствени практики. Дигитализацията преодолява неефективността и губенето на време в бизнеса“, коментира Антон Тотев, главен оперативен директор на Мелиса Фрукт.

 

По темата за младите фермери той спомена, че това са земеделци, които са активни в стопанството си, а не просто наети от намиращ се другаде управленски фактор.

 

Investor.bg

Коментари

Новини Варна