Прeглеждат безплатно за туберкулоза във Варна
Седмица на отворените врати стартира в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания
Публикувана: 20 Mar 2019 | 11:21

 

Седмица на отворените врати стартира в Специализираната болница за активно лечение по пневмофтизиатрични заболявания във Варна, съобщи управителят доц. д-р Христо Ганчев. Всеки може да се прегледа безплатно тук, без направление от общопрактикуващия си лекар.

 

Кампанията „Седмица на отворените врати” се провежда във всички областни градове в страната. Тя е по линия на програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза” към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Инициативата се провежда във връзка със Световния ден за борба с туберкулозата – 24 март, като тази година мероприятията в световен мащаб ще протекат под мотото: „Време е: за Свят без туберкулоза!”.

 

По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На хората в риск се извършват допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.

 

Тази ежегодна проява е доказала своята ефективност за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги, съобщават от Министерството на здравеопазването.

 

По време на проведените кампании през март, юни, септември и декември 2018 г. общо анкетирани за туберкулоза са 11 751 души, като на 6 935 в риск са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 120 души с туберкулоза и 359 с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.

 

Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Коментари ( 0 )