IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Начало
08:00 | 25 март 2019
Обновен: 07:33 | 24 април 2024

MAPLE BEAR CANADIAN SCHOOL стъпва в България с иновативен образователен франчайз модел

По материала работи: Слав Велев
MAPLE BEAR CANADIAN SCHOOL стъпва в България с иновативен образователен франчайз модел

Kанадската образователна система възпитава у децата желание да учат през целия си живот, за да бъдат успешни граждани и лидери, и да изградят устойчиво общество. Именно тази методика превръща страната във водеща световна сила в образованието. Канадската концепция навлиза за първи път у нас чрез веригата училища Maple Bear. Обучението се основава на идеята личността на детето да бъде развивана комплексно – физически и интелектуално, емоционално и социално. Акцентира се върху ключовите за успех през 21-ви век умения: креативност, работа в екип, критично мислене и комуникативност.
 

По данни на Института за изследване на бъдещето, 85% от професиите на 2030 година все още не са измислени. Как тогава училището подготвя децата за позиции, които не съществуват? Какъв тип  образование гарантира на младите хора успешно бъдеще?
 
 
“Бъдещето крие много неизвестни, затова логичният отговор на този въпрос по-скоро е: научи се да учиш”, споделя Ян Бидан, Генерален Мениджър на Maple Bear за Централна и Източна Европа.

 
„Ако децата заобичат самия процес на учене и придобиване на знания, те ще са подготвени за всяко предизвикателство и ще се адаптират уверено в свят на бързи и мащабни трансформации.“ И добавя: „Навлизаме в България и търсим местни партньори  (за повече информация тук) за създаване на училища в България. Нашите училища имат уникално позициониране на пазара. Maple Bear отговаря на местните образователни изисквания. 

 
Франчайзът предлага канадска програма, напълно съвместима с местната учебна такава, като по този начин предлага на учениците много повече образователни възможности, както на местно, така и на международно ниво.“

 
Според Международна програма за оценка на учениците (PISA), разработена от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), Канада е в топ шест на страните по грамотност и познания в областта на математиката и природните науки. PISA има за цел да отговори на въпроса: Какви са задължителните умения и знания за един млад човек и как се прилага наученото в училище в реалния живот?
 
 
В най-новата класация PISA на ОИСР Канада се класира на 6-то място, като изпреварва всички англоезични държави в света (Великобритания – 23-то място, САЩ – 31-во място и т.н.) и е доста по-напред от икономическите и образователни лидери в Европа (Франция – 25-то, Германия – 13-то място). Последните резултати класират България на 42-ро място.
 
 
Според ОИСР образователната сила на Канада се дължи на няколко фактора:

 
подходът „научи се да учиш”
постоянни инвестиции в учителите и иновации в методологията
принципът „всеки успява“ (въпреки че при 1/3 от децата в канадските училища и двамата родители са с чуждестранен произход, те само за 2 години показват идентични резултати с тези на съучениците си)

 

Ползи на двуезичното обучение
 

Освен в образованието като цяло, Канада е лидер и в двуезичното обучение. Изследванията сочат, че колкото по-рано децата започнат да практикуват втори език, толкова по-добър старт имат те в живота. Билингвизмът е повече от свободно владеене на два езика. Той подобрява различни ментални функции и социални умения. Децата, които владеят два езика, се концентрират и адаптират към промените по-лесно, справят се с повече задачи и в по-кратък срок.

 

Maple Bear Canadian School


Maple Bear Canadian School използва най-добрите практики от канадската двуезична методология. Най-бързо развиващата се канадска образователна франчайз верига от детски градини и училища присъства в 16 страни по света с повече от 300 училища и над 35 000 ученици.


Успешният бизнес модел на училищата навлиза в Централна и Източна Европа с амбициозен план  – да развие мрежа от училища в региона с повече от 15 000 ученици.


Maple Bear Canadian School търси местни партньори в България, където предстои отварянето на повече от 5 Maple Bear детски градини и начални училища, с възможност за продължаване и до гимназиално ниво.

 

Успехът на Maple Bear Canadian School по света

 

Сингапур: Според PISA, Сингапур притежава най-ефективната образователна система в света. С население от 5,6 милиона души пазарът на частното образование е изключително конкурентен. Първото училище Maple Bear е открито през 2014 г., а днес, през 2018 г. в Сингапур вече оперират 30 училища. През 2017 г. Maple Bear получава наградата "Best in Preschool Bilingual Literacy Award"

 

Бразилия: Maple Bear държи 40% от пазара на частните двуезични училища в Бразилия със 120 училища в 81 града.

 

Индия: Брандът Maple Bear е в топ 5 на частните училища в последните 10 години и наскоро получи наградата на IDA за Новаторска педагогика в ранното образование за 2018 г.

 

Коментари

Новини Варна