IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
15:10 | 22 март 2019
Обновен: 23:21 | 19 април 2024

Ученици се бориха с фалшивите новини в състезание

Медийната грамотност е важно условие за информиран избор, подчерта пред състезателите комисар Мария Габриел

По материала работи: Слав Велев
Ученици се бориха с фалшивите новини в състезание

 

Интернет предизвика революция в начина, по който общуваме. И вие, младите хора, сте преки свидетели на процеса. Ето защо в съвременния ни свят, в който има огромен обем информация онлайн, медийната грамотност е от ключово значение. Тя дава възможност на гражданите да преценяват достоверността на информационното съдържание, да бъдат по-устойчиви на разпространението на дезинформация, да създават сами качествено съдържание. Това заяви комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел при откриването на първото Национално състезание-конференция за училища посланици на Европейския парламент, което се проведе в Пазарджик с домакинството на Професионална гимназия „Иван С. Аксаков“. Водещата тема на състезанието беше "Медийната ми грамотност победи фалшивите новини“, а номинираните за участие творби в категорията за плакат, колаж, рисунка и фотография бяха подредени в изложба.

 

 

Българският еврокомисар подчерта още, че днес е изключително важно европейците, независимо от възрастта си, да имат добро ниво на медийна грамотност. Тя насърчи учениците да развиват уменията си за критично мислене, което е една от водещите цели и на първата Европейска седмица на медийната грамотност. Мария Габриел даде началото й на 18 март с дискусия в България с млади хора, а днес постави финала й отново у нас с националната ученическа конференция в Пазарджик.

 

 

По време на дискусията бяха обсъдени още множество теми, сред които особен интерес за учениците предизвикаха защитата на личните данни, безопасността онлайн, отговорността на платформите, киберсигурността. Българският еврокомисар подчерта, че за първи път Европа изостава в технологично отношение и е нужно да се инвестира повече в развитието на нововъзникващите технологии и човешкия капитал, като се отстоява европейски подход, в центъра на който са хората. Така могат да се задържат на европейска територия и талантите на Европейския съюз. 

 

 

„Много е важно да продължавате да бъдете любознателни, да повишавате цифровите си умения, да бъдете критични – това ще ви помогне да правите информиран избор при вземането на решения. България е Европа и от всеки един зависи да изпълним със съдържание европейската визия за цифров единен пазар, който не изключва никого и в който технологиите служат на човека“, насърчи младите хора комисарят по цифровата икономика и общество Мария Габриел.

 

 

Коментари

Новини Варна