IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
18:44 | 9 май 2019
Обновен: 12:23 | 23 април 2024

Варна е готова за летния туристически сезон

Неохраняемите плажове са 23, на най-посещаваните ще бъдат осигурени спасители

По материала работи: Борис Проданов
Варна е готова за летния туристически сезон

Традиционна среща за подготовка на летния туристическия сезон се проведе във Варна. На нея контролните органи, които пряко участват в процеса, и представителите на бранша обсъдиха основните въпроси, свързани с подготовката за сезона.

 

Министърът на туризма Николина Ангелкова гарантира от страна на ведомството, че е създадена организация, свързана както с проверките по управление на морските плажове, така и с местата за настаняване и хранене, като увери, че отново ще има изнесени приемни на територията на курортите.

 

На територията на област Варна има 23 неохраняеми плажа. Проверките на Министерството на туризма стартират от 1 юни, когато стартира активният летен туристически сезон. Минимум по 3 проверки ще бъдат извършени на всеки плаж - в началото, средата и края на сезона, като на сигнали ще се реагира непрекъснато, каза Ангелкова, като добави, че се очакват и промените, предложени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, свързани с прецизирането на глобите, особено по отношение на опазването на дюните и ползването на неохраняемите морски плажове.

 

На най-посещаваните неохраняеми плажове ще бъде осигурено от областните управители водно спасяване, какъвто е редът по закон. Отделно от това общините имат готовност да се осигурява почистването и медицинското обслужване, добави министърът на туризма.

 

Регистриран спад на заявките за полети от минус 13%, основно от германския пазар, свързан с фалита на "Ер Германия" отчете Ангелкова. Спадът относно руския пазар е около 7%, като е намалял спрямо прогнозите от началото на годината, уточни още тя.

 

Ръст се наблюдава сред записванията от страна на пазар Украйна, който е близо 50%, от Великобритания – 19 %, от Израел – 16 %, Чехия и Полша – 10 %, Франция – 12 %.

 

Министър Ангелкова отбеляза също, че това лято за първи път ще има изнесени приемни на Министерството по туризма по морето, за да може максимално да се реагира на въпросите и предложенията на хората.

 

Надяваме се да достигнем нивата от миналата година, но към момента прогнозите ни са към лек спад за летния туристически сезон в рамките на около 2-3 %. Картината е динамична и показателен ще бъде месец юни,  каза министър Ангелкова. Що се отнася до туристопотока към Варна, разработва се програма, свързана с привличането на повече чартърни полети през организирания туризъм, увери тя.

 

Варна е дестинация на четири сезона и постигнахме много за реализиране на тази кауза, заяви кметът на Варна Иван Портних.

 

„Морската столица е готова за летния туристически сезон, каза той и благодари на представителите на всички институции, свързани с нормалното протичане на сезона. - Предстоят редица интересни събития, на които Варна ще е домакин“, добави кметът.

 

 

Мариана Стойкова

 

Коментари

Новини Варна