IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избрано
12:14 | 21 август 2019
Обновен: 04:35 | 24 март 2024

МЗ предлага индивидуални практики за медицинските сестри

Идеята е те да могат да извършват манипулации и консултации без присъствието на лекар

По материала работи: Борис Проданов
МЗ предлага индивидуални практики за медицинските сестри

Индивидуални практики за медицински сестри, акушерки и фелдшери предлага Министерството на здравеопазването. Идеята е те да могат да извършват манипулации и консултации без присъствието на лекар.

 

Пред БНТ председателят на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи Милка Василева посочи, че такава практика съществува във всички европейски страни. По тази причина от Асоциацията настояват тя да бъде въведена и у нас.

 

Предвижда се медицинските професионалисти да действат по предписание на лекар или да използват знанията си, за да насочват пациенти към лекар, когато това е необходимо.
 

Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат в центровете, където да им се направят необходимите манипулации, както и да изразяват недоволство, когато не се обслужени добре, смята Василева.

 

По нейни думи първоначално заплащането ще е частна инициатива - по ценоразпис. Тя обаче подчерта, че дейността трябва да е със съдействието на държавата.

 

В момента се обсъждат различни варианти за финансиране, включително с доплащане от пациента.

 

Василева уточни, че Асоциацията не участва в организацията на планирания за 10 септември национален протест на медицинските сестри. Тя обаче подкрепя техните искания.

 

news.bg

Коментари

Новини Варна