IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Начало
16:16 | 18 септември 2019
Обновен: 21:29 | 24 април 2024

Русия искала да вербува Сноудън. Той не се дал

Това е причината молбата му за убежище да се разглежда толкова дълго

По материала работи: Слав Велев
Русия искала да вербува Сноудън. Той не се дал

Руското правителство неуспешно се опитало да вербува Едуард Сноудън. Това заяви адвокатът на укриващия се в Русия бивш служител на американското разузнаване.

 

"Щом Сноудън пристигна в Русия, хора от Федералната служба за сигурност се опитаха да го вербуват. Той обаче отказа", каза адвокат Анатолий Кучерена, цитиран от руските агенции ТАСС и РИА Новости.

 

Според Кучерена отказът на Сноудън да съдейства на руското разузнаване е причината молбата му за убежище да се разглежда толкова дълго време.

 

Сноудън прекара повече от месец на терминал на московско летище през 2013 г., докато руските власти одобрят молбата му за убежище. Смята се, че оттогава той живее в Русия.

 

Тази седмица Държавният департамент на САЩ внесе граждански иск срещу Сноудън, за да получи всички приходи от новоизлязлата му книга.

 

В иска се подчертава, че ведомството не се стреми да спре публикуването или разпространението на мемоарната книга, в която отчасти става дума за работата на Сноудън за правителството на САЩ и разкриването на програмите му за следене.

 

Правителството на САЩ отбелязва, че Сноудън е подписал споразумения за неразкриване на информация както с ЦРУ, така и с Агенцията за национална сигурност. В иска се заявява, че Сноудън не е поискал книгата му да се прегледа от тях преди публикуването й, както се изисква в тези споразумения.

 

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна