IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
NoAdX
17:42 | 18 януари 2020
Обновен: 00:29 | 24 март 2024

Смъртоносна близост: Какво означава да имаш секс алергия?

Засяга почти 40 000 жени, твърдят американски учени

По материала работи: Пламен Янков
Смъртоносна близост: Какво означава да имаш секс алергия?

Алергията, възникваща по време на интимен контакт, засяга почти 40 000 жени, твърдят американски учени, цитирани от Дарик. Увеличават се случаите на реакция от вещества, съдържащи се във физиологичните течности. В резултат на това вместо удоволствие, партньорките получават обриви, отоци, световъртеж, проблеми с дишането и даже анафилактичен шок, който е опасен за живота.

 

Полова несъвместимост

През миналата година са регистрирани поне два случая, при които двама души са се разминали на косъм от смъртта заради алергични реакции, възникнали след сексуален контакт.

 

През март 32-годишна испанка попаднала в болница с оплакване от затруднено дишане, оток, рязък спад на кръвното налягане. Лекарите успелияват да я стабилизират едва след 6-часов престой в болницата.

 

През ноември с подобни симптоми в клиника постъпила 46-годишна американка. Освен проблеми с дишането, силен сърбеж и спадане на кръвното налягане, тя получила повръщане и диария, която била толкова силни, че лекарите първоначално се усъмнили за сепсис. Лабораторните изследвания обаче, показали липсата на инфекция. Състоянието ѝ било резултат от анафилактичен шок, възникнал след сблъсък с алерген.

 

Жената не била яла наскоро непозната храна, а първите симптоми се проявили веднага след секс с мъжа ѝ. Поради тази причина лекарите заключили, че именно интимният контакт е провокирал силната реакция на организма.

 

И при двата описани случая алергичната реакция е била предизвикана от антибиотик, който се съдържал в семенната течност на партньора. Приятелят на първата жена преди секс е пил лекарство, изписано му заради ушна инфекция. Мъжът на американката се е лекувал с пеницилин по времето, когато са имали интимен контакт.

 

Продукти срещу секс

Подобен случай на алергия от партньора е описан преди 10 г. от британски учени. Млада 20-годишна жена се изринала изцяло след секс. Виновник за това били бразилските орехи, които приятелят ѝ изял преди срещата си с нея.

 

Това било доказано по експериментален път. Медиците взели проба от спермата на младежа – веднъж на гладно и втори път два часа и половина, след като е изял четири бразилски ореха. И двете проби са нанесени върху кожата на пациентката. В първия случай не е имало реакция, докато втората проба е предизвикала зачервяване и обрив на третираното място.

 

За аналогичен случай, предизвикан от обикновени орехи, споменават и индийски алерголози.

 

Именно с храната лекарите свързват случая на американката, която се оказало, че има алергия към потта и спермата на мъжа си и към потта на двамата си сина.

 

По-рано пациентката е имала алергия към зелени зеленчуци, които тя изключила от менюто си. Мъжът ѝ, обаче, не е ограничил храната си и хранителните алергени от зеленчуците са попаднали в семенната му течност. Това, от своя страна, е предизвикало силната алергична реакция на жена му по време на секс.


Интересното било, че жената е проявила не толкова силна алергична реакция към спермата на други мъже, което било установено след няколко проведени кожни теста.

 

Лекарите не успели да доведат докрай научните изследвания, тъй като жената се развела с мъжа си и излязла от експеримента.

 

Объркан имунитет

Понякога алергичната реакция наистина възниква спрямо партньора, по-точно спрямо съдържащите се в семенната му течност белтъчини. Учените все още не са уточнили напълно кои от тях, но смятат простатно-специфичния антиген (PSA) за един от възможните виновници. Структурата му съвпада 70 % с простатичния каликреин, който присъства в урината и епитела на кучетата и може да причини алергии към тези животни.

 

 

През 2012 г. австрийски имунолози са описали случай на 25-годишна жена, която всеки път след интимен контакт получавала сълзене на очите, обриви и проблеми с дишането. Тестовете потвърдили алергия към кучешки пърхот и човешка сперма. Учените предположили, че заради сходната си структура имунната система е объркала човешкия антиген с животински белтък, затова сексът е предизвикал бурната реакция на организма.

 

Американските учени отчасти потвърждават тези хипотези. Направените изследвания показали, че подобен тип алергична реакция проявяват жени с непоносимост към кучешката козина.Единственият начин този проблем да бъде решен е въздържанието или ползването на презервативи.

 

 

Ако имате подобни оплаквания, това не означава, че не може да имате дете от любимия си. Корейските медици се справили с подобен случай, като дали на бъдещата майка антихистамини час преди да има полов контакт. Разбира се, може да се изпробват и съвременните технологии по изкуствено оплождане. 

Коментари

Новини Варна