IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
09:24 | 22 октомври 2014
Обновен: 09:11 | 16 април 2024

Експерт: Абсурдно е Варна да развива само спортен туризъм

Назрява нов скандал около разделянето на Черноморския район на две

По материала работи: Златина Добрева
Идеята в новия закон предвижда Черноморието да бъде разделено на две части.

Абсурдна е идеята за обособяване на 9 туристически района в страната, а Варна да се превърне в център само на спортния туризъм. Това каза пред „Черно море“ туристическият експерт и председател на сдружение „Култура и туризъм на Североизточна България” Димитър Дичев.
Той бе помолен да коментира идеята, залегнала в Закона за туризма, според която България ще се раздели на 9 туристически района. Всеки един от тях ще се специализира в предлагането на даден туристически продукт. Концепцията предвижда Варна да стане център на Северното Черноморие, но да се специализира в предлагане на спортен туризъм. Бургас ще развива само културния туризъм. Отделните райони ще имат и отделни рекламни концепции.
Това е, меко казано, абсурдно и неприемливо. Всички знаят, че нашият град има богата история и култура, да развиваме само спортен туризъм е недомислица, категоричен е Димитър Дичев.
Във Варна може да се развива културно-исторически, винен, религиозен туризъм. Тук е манастирът „Св. св. Константин и Елена“. Вместо това религиозният туризъм е даден на общини в Родопите, възмути се експертът.
Той обяви, че колегите му от туристическия бранш ще възразят твърдо срещу идеята. Изчакваме само да бъде качена на сайта на икономическото министерство за обществено обсъждане и тогава ще кажем своите несъгласия, каза Дичев.
Според идеята област Шумен е извадена от Североизточния регион и поставена в Дунавска равнина. Това също е абсурдно, продължи с примерите Димитър Дичев.

Деян Михайлов

 

Коментари

Новини Варна