IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 29°
Новина на деня
08:29 | 23 октомври 2014
Обновен: 11:33 | 15 април 2024

Ремонтират всички детски площадки във Варна

Почистват основно шокъровия канал и деретата в града

По материала работи: Златина Добрева
Разбитите детски площадки са често срещана гледка във Варна. Снимка Пламен Гутинов

Община Варна готви мащабна акция за изграждане на “генерално” нови площадки на цялата територия на града. Това заяви за “Черно море” зам.-кметът на морската столица Пейчо Пейчев. Съгласно европейска директива през септември 2015 г. всички детски площадки на територията на Република България трябва да бъдат сертифицирани с европейски сертификати, уточни той. В момента се работи по различни направления, включително и за финансирането им, а то възлиза в рамките на 10-12 млн. лева, коментира Пейчев. Детските площадки са разделени на малки и големи обекти.
Започната е процедура по обследване на абсолютно всички канали и дерета на територията на община Варна, информира още зам.-кметът. Ще бъдат изготвени количествено-стойностни сметки, като за обектите са изготвени възлагателни писма за изпълнение и започва поетапното им почистване. Идеята е всички дерета да бъдат обработени до началото на зимата, като част от тях са рехабилитирани по време на бедствието от лятото.
Почистването на шокъровия канал е възложено на специализирана фирма, като ще бъде обработено коритото в изградената и неизградената част на канала.
Приоритетно за община Варна е и проектирането на двата канала в “Аспарухово” – западен и източен. Общата им стойност по предварителни разчети ще бъде в размер на 12 млн. лева. “Възможно е да има промяна и за да се осъществят, трябва да се кандидатства за средства от държавния бюджет”, уточни Пейчев.
Той добави, че трябва да се предвидят подобни действия по изграждане на шокъровия канал в частта, където е прекъснат до Терапевтичния блок, но и за това ще се искат средства от Междуведомствената комисия.
Татяна Кисьова

Коментари

Новини Варна