IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
08:01 | 25 октомври 2014
Обновен: 18:16 | 17 април 2024

Опасно време във Варненско и още 16 области

НИМХ обяви оранжев код

По материала работи: Златина Добрева
Опасно време във Варненско и още 16 области

Оранжев код за силен вятър е обявен в 17 области на страната, включително и Варненска, за днес. Оранжевият код означава, че времето е опасно. Прогнозирани са по-рядко случващи се метеорологични явления. Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Бъдете много внимателни и се информирайте подробно и често за метеорологичната обстановка. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, призовават метеоролозите.
В областите Варна и Добрич днес се очаква североизточен вятър със скорост от 15 до 20 метра в секунда и пулсации до 25 - 28 метра в секунда.
За област Бургас оранжевият код е за вятър със същата прогнозирана скорост, както и за дъжд. В областта ще има значителни валежи с количества на места до 40-50 литра на квадратен метър. Очаква се вълнението на морето по крайбрежието да се усили до 4-5 на север от Шабла и на юг от Бургас - до 5-6 бала.
За областите Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Шумен и Смолян оранцевият код е за вятър и сняг, съобщават от НИМХ-БАН.

В резултат на оттичането на реките водните нива ще продължат да се повишават към устията им. През следващите 24 часа, в следствие на измерените и прогнозирани количества валежи от дъжд, значителни повишения се очакват в басейните на реките Марица, Арда, Места, Струма и между р. Средецка и р. Резово.
На 26 октомври ще се покачват водните нива и в реките Искър, Осъм, Янтра, Русенски Лом, Камчия, Двойница, Вая, Дращела, Тунджа.
Предвид динамичната метеорологична обстановка, както и действието на нарушители на естествения режим на реките, съществува риск от локални, внезапни наводнения, отбелязват от МОСВ.

Коментари

Новини Варна