IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
11:10 | 25 ноември 2014
Обновен: 13:17 | 23 април 2024

Легенди искат Юнашкият салон да стане Спортна палата

На този етап местната власт е склонна да отдели около 1,8 млн. лева за реновиране на съоръжението

По материала работи: Златина Добрева
Легенди искат Юнашкият салон да стане Спортна палата

Експертите и легендите от Обществения съвет по спорт не одобриха проекта на общината за възстановяване на Юнашкия салон. Да се изградят спортна зала, съблекални, технически помещения, музейна експозиция, складове за инвентар и банкови офиси – това предвижда планът за реновиране на сградата, на чието публично обсъждане в зала “Пленарна” присъстваха над 30 души.


Мнението на специалистите по спорт беше синтезирано от Емил Пандов, който изтъкна, че заложените от администрацията банков клон и телефонна централа в проекта за новата сграда не импонират на основната функция на имота, който винаги е приютявал организирания професионален и масов спорт на града.


Поискано бе преразглеждане на проекта и евентуално нанасяне на корекции с цел Юнашкият салон да стане истинска Спортна палата. За целта ще трябва да се провери статута и на околните терени и евентуално сградата да включва Музей на спортната слава, многофункционална спортна зала и кът за ветерани за тихи игри. Както и офиси за спортни организации. Изрази се и мнение, че подземната част би могла да се използва за клуб, където да се правят различни чествания.


Ремонтни дейности могат да започнат, когато сградата официално стане общинска собственост. Очаква се процедурата да бъде финализирана тази или другата седмица, обясни зам.-кметът по финансите Пейчо Пейчев.


Поне на този етап местната власт е склонна да отдели около 1,8 млн. лева за реновиране на съоръжението, което е архитектурен и културен паметник и трябва да бъде възстановено в този му вид, коментира при представянето на проекта директорът на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” Лилия Христова. Парите ще бъдат осигурени по програма Jessica.


Няма да се допускат промяна на архитектурния облик и надстрояване на обекта. Всички елементи по фасадата ще бъдат реставрирани, а унищожените ще се изградят наново с помощта на фотографии, обясни проектантът на реновирането арх. Константин Пеев.


Той увери, че проектът предвижда и укрепване на дървените конструкции. Предстои избор на фирма-изпълнител чрез процедура за обществена поръчка.


Пространството около сградата ще бъде променено. Паркингът в района е частен, но теренът, върху който са разположени бараките, е общински и най-вероятно те ще бъдат премахнати, обясни Пейчо Пейчев.


В хода на обсъждането стана ясно, че няма пречки проектът за реновиране на Юнашкия салон да бъде променян и да се търси нова визия за вътрешните разпределения и интериора, стига това да се случва според изискванията на закона, стана ясно на общественото обсъждане, коментираха от администрацията.


На общественото обсъждане се чуха обаче и мнения, че салонът трябва да бъде съборен до основи и на негово място да бъде изградена абсолютно нова и съвременна сграда, която да се ползва за Спортна палата. Идеята може да се реализира при положение, че сградата бъде извадена от списъците за архитектурен и културен паметник.
В следващия един месец се очаква администрацията и Обществения съвет по спорт да консултират промените в плановете за ремонта. След това е възможно проектът да се предостави за ново публично обсъждане.

Коментари

Новини Варна