IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
08:58 | 18 декември 2014
Обновен: 00:44 | 9 април 2024

Дават на Варна нов микробус за деца с увреждания

Превозното средство идва по линия на проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика

По материала работи: Златина Добрева
Дават на Варна нов микробус за деца с увреждания

До края на годината Варна ще получи нов автобус с платформа за инвалидни колички и друго специализирано оборудване за превоз на деца с увреждания. Превозното средство идва по линия на проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Специализирани микробуси ще получат общо 44 общини, сред които е и Варна. Лично вицепремиерът Ивайло Калфин връчи ключовете на първите 32 возила на церемония в София преди дни.
Варненският микробус, който ще е 11+1 места, ще е за Общностния център за деца и семейства. Това е нова услуга, включена в социалната програма на община Варна.
Новите микробуси ще позволят на общините да осигурят на семействата и децата в нужда интегрирани услуги, адаптирани за всеки отделен случай. Проектът за социално включване се реализира със заем от Световната банка в размер на над 61 млн. лева., съобщиха от МТСП. В Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014 – 2020” са заложени 658 млн. лева за социално включване, което е почти два пъти повече от предходния програмен период, допълниха от там.
По линия на проекта ще бъде изградена мрежа от интегрирани услуги за ранно детско развитие в общо 66 общини. Целта е прилагането на иновативен и междусекторен модел за подкрепа на семействата и децата в ранна възраст. Предлаганите нови услуги са свързани с инвестиции в ранното детско развитие, което включва превенция на рисковете в ранна детска възраст, по-добро обхващане и подобряване на готовността на децата за включване в образователната система, подобряване на достъпа до здравна грижа, подобряване на семейната среда и други.
Ставри Таргов

Коментари

Новини Варна