IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
15:24 | 1 февруари 2015
Обновен: 18:06 | 15 април 2024

В Деня на национален траур: Стотици изпратиха д-р Желю Желев

Погребението ще е в понеделник в тесен семеен кръг

По материала работи: manager
В Деня на национален траур: Стотици изпратиха д-р Желю Желев

Стотици граждани, български и чуждестранни лидери се събраха в Деня на национален траур в катедралния храм "Св. Александър Невски" поклонението пред починалия на 30 януари първи демократично избран президент на България д-р Желю Желев, mediapool.bg.

Президентът Желев беше изпратен с военна церемония с участието на Националната гвардейска част, а опелото беше отслужено от патриарха на Българската православна църква Неофит.Така  Д-р Желев е първият държавен глава след цар Борис Трети, изпратен с опело в катедралния храм. В негова памет националните флагове на държавните институции са свалени наполовина.

Траурната церемония съвпадна с отбелязвания на същата дата Ден на почит към жертвите на комунизма.

Патриарх Неофит говори за честността, добротата и скромността на покойния президент. Той мислеше винаги като обединител на нацията, надмогна политическите боричкания и показа загриженост към народа, църквата и отечеството. В трудното време на тоталитаризма и при неспокойния период на прехода към демокрация той остана непроменен човеколюбец, понесъл идеала за доброто и съхранил чувството за доблест, каза българският патриарх.

Поклон и вечна памет пред личността и достойнството на незабравимия демократ и държавник, потрудил се много на олтаря на отечеството за демократичното устройство и благоденствието на народа, завърши словото си главата на Българската православна църква. 

До последния си ден Желю Желев, "един от най-смелите и сърцати борци за свобода и демокрация, символ на мирния преход толерантността и търсенето на национално съгласие", водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза в словото си президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити. Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи държавният глава.

С категоричната проевропейска позиция и подадената ръка към съседите на балканите спечели значителен международен авторитет, изтъкна Плевнелиев.

Сред присъстващите бяха действащите президенти на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, председателстващият предстедателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич, Бившият президент на Румъния Емил Константинеску и бившият албански премиер Сали Бериша.

Сред присъствалите български политици бяха президентите Георги Първанов и Петър Стоянов, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, бившия премиер Симеон Сакскобургготски, бившите премиери Филип Димитров, Ренета Инджова, Стефан Софиянски, Симеон Сакскобургготски, Георги Близнашки, лидерите на ДПС Лютви Местан и на БСП Михаил Миков, министри, депутати, дипломати, представители на вероизповеданията, съратници на д-р Желев.

Погребението ще е в понеделник в тесен семеен кръг и, по желание на близките на д-р Желев, без топовни салюти, каквито по протокол се предвиждат за върховния главнокомандващ.

Коментари

Новини Варна