IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
16:08 | 10 март 2015
Обновен: 08:09 | 13 март 2024

Туроператори: Очаква ни един от най-слабите летни сезони

Туристите не искат във Варна, бягат към Бургас, твърди експерт

По материала работи: Златина Добрева
Оценките на представителите на туризма и властите се разминаха. Снимка Пламен Гутинов

Очаква ни един от най-слабите летни туристически сезони за последните 10-15 години. Това алармираха туроператори по време на кръглата маса на тема „Проблеми и предизвикателства пред туристически сезон – лято 2015 г.“.
Форумът се провежда днес във Фестивалния и конгресен център. На него присъстват социалния министър Ивайло Калфин, заместник-министърът на туризма Надя Маринова, кметът Иван Портних, областният управител Петър Пасев, както и много представители на туристическия бранш.
В момента общият спад на записванията на руските и украинските туристи е 50%. Това разкри представителят на една от най-големите туроператорски фирми TUI Пламен Кацаров. Турция и Гърция са твърде агресивни по отношение на ценовата си и маркетингова политика, намаляват сериозно цените, и по този начин привличат повече руски туристи, допълни Кацаров.
Записванията на немския пазар до момента са с 5% повече от миналата година, но това е крехък резултат и не бива да ни заблуждава, предупреди Пламен Кацаров.
Според него се забелязва тенденция за затихване на посещенията от туристите от Великобритания и скандинавските държави.
На регионално ниво пък се забелязва, че туристите предпочитат Южното Черноморие за сметка на северното, алармира туроператорът. Той е категоричен, че е необходим баланс.
Пламен Кацаров призова да се удължи туристическия сезон.
Нашето министерство беше наскоро сформирано и вече функционираме успешно, каза заместник-министър Надя Маринова. Нейните очаквания пък били за един успешен летен туристически сезон. Искаме да виждате партньор в наше лице, каза на представителите на туристическия бранш Маринова.
Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна