IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
15:02 | 16 март 2015
Обновен: 04:45 | 26 март 2024

Екскурзоводи остават без работа – няма руски туристи

На юг има глад за качествени гидове, твърдят експерти

По материала работи: Деян Михайлов
Екскурзоводи остават без работа – няма руски туристи

Част от нашите колеги може да останат без работа през този летен сезон или да не са достатъчно заети заради очаквания спад на туристите от Русия. Това разкри пред вестник „Черно море“ Валерий Гочев от варненския съюз на екскурзоводите.
Припомняме, че на кръгла маса, организирана във Варна преди седмица, туроператори и специалисти в областта на туризма обявиха, че очакват сериозен срив на посещенията на гости от Русия и Украйна. Чу се дори за спад от 50 %.
Като цяло по Северното Черноморие не изпитваме липса на добре подготвени екскурзоводи. Нашите хора са добри професионалисти, а и са достатъчно на брой, каза Валерий Гочев.
Туристически експерти изразиха пред вестника ни мнение, че екскурзоводите не достигат най-вече по Южното Черноморие. На юг обемът на работа е по-голям, там има глад и за качествени екскурзоводи, потвърди Гочев.
Иначе изпитваме затруднения, когато се налага наш екскурзовод да води български групи на посещение в чужбина с автобус, обяви Валерий Гочев. За там бройката на нашите гидове не била достатъчна. Налагало се, когато липсва местен гид при посещение на обект, българинът да разказва на нашенци какво виждат и да ги запознава с историята на  мястото.
Когато чужди гости посещават  храмове във Варна и околностите, екскурзоводите са тези, които им разкриват историята и интересни факти, свързани с конкретното място. Като видят свещенослужител, гидовете могат да се обърнат към него за допълнителна информация.
Така Валерий Гочев коментира новината, тиражирана в национални медии, че представители на православната църква и екскурзоводска организация са стигнали до споразумение за взаимопомощ. Едва ли не църквата влиза в екскурзоводския бизнес, според някои издания.
На срещата била обсъждана и възможността за участие на представител на Светия синод в комисията по лицензиране на екскурзоводи, за да се следи нивото на подготовка на кандидатите в областта на светото православие.
Според някои медии предстои и изнасяне на лекции от богослови на теми, свързани с устройството и същността на православния храм или светата обител.
Представители на нашата асоциация не са участвали в тези разговори,  каза Валерий Гочев.

Деян Михайлов

Коментари

Новини Варна