IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
09:20 | 19 март 2015
Обновен: 10:26 | 17 април 2024

Свръхпредлагането разглезило туристите

Проф. Марин Нешков: Оптимист съм за летния туристически сезон

По материала работи: Златина Добрева
Свръхпредлагането разглезило туристите

Свръхпредлагането, което се забелязва в туристическия ни бизнeс, голямата конкуренция и кризата разглезиха туристите и те не правят масови ранни записвания за летния сезон. Това каза пред „Черно море“ почетният председател на Варненската туристическа камара проф. Марин Нешков.
Според него тенденцията се наблюдава през последните повече от 5 години. Консервативните англичани планираха почивките си за 2 години напред, но това време отмина и разчитат на „ласт минит“ оферти (бел. авт. – в последната минута).
По този начин гостът не се закрепостява с офертата и не си блокира парите. Освен това може да следи за промени в обстановката и при поява на критична ситуация в дестинацията, която първоначално си е избрал, да промени намеренията си и да почива на друго място, каза проф. Нешков.
„Ласт минит“ офертите са непредсказуеми. Те могат да допринесат с добро за сезона, но може и да не постигнат нужния ефект. Така експертът коментира мнението на хора от туристическия бранш, че благодарение на „ласт минит“ офертите ще спасим летния сезон.
Един от големите проблеми на нашия туризъм е, че имаме моноструктурен пазар. Това е, когато една структура доминира. Например 70 % от туризма е морски, други 20 % са планински туризъм. Това означава, че 90 % сме зависими от сезонния туризъм, обясни Марин Нешков.
Според него е добре страната да не разчита само на едни пазари, като руския например. България трябва да развива и други видове туризъм. Най-накрая да се удължи сезонът, а освен това да се решат и проблемите с кадрите, предлага проф. Нешков.

 

Оставам оптимист за идния летен туристически сезон. При някои от чуждите туристи може да има спад в посещенията, но при други се очаква ръст. За част от чуждите пазари имаме сериозни увеличения в броя на техните туристи, категоричен е експертът.
Думите на проф. Нешков се потвърдиха и от Министерството на туризма. Още през миналия месец от там обявиха, че се надяват спадът на посещенията на руските туристи да се компенсира с пазари като Литва, Латвия и Беларус. Ресорната министърка Николина Ангелкова дори прогнозира ръст от 40 % при тези пазари.
Увеличен брой на туристите се очаква и от Германия с 5%, Гърция и Сърбия с по 10%, обяви министър Ангелкова.
Имам информация, че записванията на туристите от Германия по Южното ни Черноморие тази година са повече в сравнение със същия период на миналата година, каза Марин Нешков.
Това бе и коментарът му за негативните прогнози, които различни туроператори дадоха по време на кръгла маса за проблемите на туризма, проведена миналата седмица във Варна.
Тогава бяха споменати апокалиптични данни относно немския и най-вече руския пазар.
Този негативизъм, касаещ руските и немските туристи, го слушам от 40 години. Подобни информации дават лоши сигнали към нашите партньори и контрагенти. Нещата не са толкова черни, колкото бяха представени, каза проф. Нешков
Проблемите с руските туристи се дължат на политически причини, затова и трябва да се решат на политическо ниво, категоричен бе експертът.

Деян Балев

Коментари

Новини Варна