IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
19:51 | 30 март 2015
Обновен: 22:41 | 24 април 2024

Биологията най-предпочитана за матура от варненските дванадесетокласници

Само един ученик е избрал да се яви на зрелостен изпит по италиански език

По материала работи: Борис Проданов
Биологията най-предпочитана за матура от варненските дванадесетокласници

Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втора матура сред варненските дванадесетокласници, съобщи за Медийна група „Черно море“ началникът на Регионалния инспекторат по образованието Венцеслава Генова. 1034 ученици са посочили този предмет в заявленията си. На второ място е английският език с 872-ма желаещи. Да държат изпит по философия са заявили желание 524 дванадесетокласници. 517 са записаните за втора матура по география и икономика, 258 по математика, 155 по история и цивилизация, 102-ма по немски език.  Под 100 заявления има за матура по френски (68), руски (40), физика и астрономия (40), испански (32), химия (23). Само един ученик си е избрал за втора матура италиански език.


Общо 3609 дванадесетокласници са подали заявление за матурата по български език и литература, която ще е на 20 май. Дали всички ще получат право да се явят, ще стане ясно след края на втория срок на 14 май.


3666 са подадените заявления за втора матура, която ще е по предмет по избор и ще се проведе на 22 май. По-големият брой на желаещите се дължи на факта, че до втори изпит се допускат и зрелостници, които не са се явили на матура в годината, в която са завършили.


18 заявления са подадени и за т.нар. трета матура. На нея се явяват ученици, на които им е необходима оценка по още един предмет, освен този във втората матура. Често това са деца, които възнамеряват да кандидатстват в чужбина. 7 заявления са подадени за трета матура по математика,  3 по английски език,  по 2 по история и география, по 1 по физика, философия, руски и испански.


Заявления за матура са подали ученици от 54 училища на територията на Варненска област. В изпитната зала във всяко от тях ще бъде осигурено видеонаблюдение с по една или две камери, каза още Венцеслава Генова. Сигнал от камерите ще се изпраща директно към монитори в Регионалния инспекторат по образованието.

 

„Тази мярка се налага с цел да предотвратим преписването и подсказването и да обезпечим максимално честни резултати. Разбира се, много разчитаме и на нашите квестори, които са мотивирани да свършат своята работа отговорно и по съвест“,  подчерта началникът на РИО - Варна.  


Полина Петрова

Коментари

Новини Варна