IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
14:57 | 1 април 2015
Обновен: 22:33 | 6 април 2024

Съдия-изпълнител гони цяла кооперация във Варна

Строителната фирма ипотекирала имота, банката си го иска

По материала работи: Златина Добрева
Съдия-изпълнител гони цяла кооперация във Варна

15 собственици на апартаменти, гаражи и студия в кооперация на ул. „Мадара“ 20 са реално застрашени да останат на улицата, след като съдия- изпълнител ги е погнал да освободят имотите или да ги платят отново. Причината е една – фирмата, построила кооперацията и продала апартаментите - „Матико 2000“ ООД, е теглила кредит, като е ипотекирала цялата сграда и земята под нея и сега банката си иска имота, след като кредитът не е бил обслужван.
„От 7 години съм собственик, платих апартамента на зелено. Имам и гараж. Имам нотариален акт и всички документи. При подписването на договора за покупко-продажба никъде не беше споменато, че всичко е ипотекирано. Преди 4 дни разбрах, че трябва да напусна имота, който бил собственост на банката, или да платя парите, на които е оценен. И сме в такава ситуация всички собственици в цялата кооперация. Разбрахме, че на въпросната фирма са ипотекирани всички имоти. Това обаче нас не ни интересува. Нас ни гонят от собствените ни жилища. И юристи ни обясниха, че банката е в правото си, защото се явява собственик на имота. Сега трябва или да напуснем, или да платим отново. Оказа се, че ние нямаме права и законът нас не ни защитава“, каза за „Черно море“ д-р Димитър Корновски, който е един от собствениците.
„Ние сме едни от първите, които се нанесохме в кооперацията. Всичко сме си платили и си имаме нотариален акт. Когато съдия-изпълнител взе да лепи бележки из кооперацията, разбрахме, че има много сериозен проблем. Всички ще подадем жалба в прокуратурата за измамата, но не знаем дали ще успеем да си спасим жилищата. От документите, които успях да събера, е видно, че има решение на съда, според което фирмата, която ни продаде апартаментите, не си е изплащала кредита, кооперацията вече е собственост на банката и наистина жилищата ни могат да бъдат продадени на търг от съдия-изпълнител“, каза домоуправителката Емилия Димитрова. Тя допълни, че има два апартамента, които вече са били препродадени на други семейства от бившите собственици, и то скоро. Те също не са знаели по никакъв начин, че имотът им има тежести.
Според юристи подобни имотни измами са често явление и, за съжаление, много хора, които са си купили жилища, ги губят, и то след битки в съда. Техният съвет е преди покупка на имот да се консултират с адвокат, неангажиран с продавача, който да направи пълна проверка на собственика и на имота.
Лиляна Трънкова

 

Гледайте репортаж по темата в Централна емисия "Новини" на тв "Черно море".

Коментари

Новини Варна