IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
13:09 | 14 април 2015
Обновен: 13:39 | 23 април 2024

Събарят ромските коптори по списък

Общината се е заела с реализирането на амбициозната програма да интегрира местното циганско население до 2020 г.

По материала работи: Златина Добрева
Събарят ромските коптори по списък

Местната администрация във Варна започва изработването на регистър за събаряне на незаконните сгради в квартали с преобладаващо циганско население, които не могат да бъдат узаконени. Това става ясно от проект за приложение на плана за интегриране на ромите и други граждани, живеещи в сходна ситуация, публикуван на интернет страницата на общината. Документът представлява конкретен списък с мерки, заложени за реализиране по години от 2014 до 2020 г.
Така през следващите 5 г. община Варна трябва да осигури жилища за 200 ромски семейства. 100 от тях ще покрият нуждите на 100 многодетни ромски семейства. На други 100 семейства от “Аспарухово”, “Максуда” и “Владиславово”, чиито незаконни къщи ще бъдат съборени, ще се осигури настаняване в общински имоти, предвижда планът.
Документът предвижда до 2020 г. да бъдат отредени още две територии за жилищно строителство в града. Така местната власт се ангажира да изгради 13 км канализациионна мрежа, 300 м електропреносна мрежа и 2 км пътна инфраструктура в ромския квартал на “Владиславово”.
Най-голяма част от средствата заложени в 5-годишната програма са предвидени за образование на циганското население. В плана се предвижда още да бъдат осигурени и мобилни приемни в ромските махали, където да приемат АГ и други лекари специалисти.
Интегрирането на варненските роми включва още и назначаването на 100 представители на етноса в общински предприятия по програми за временна заетост, а други 50 - на постоянни трудови договори.
Планът се ангажира още и с издаването на актуални документи за самоличност на поне 1000 местни роми.

Коментари

Новини Варна