IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
15:57 | 11 май 2015
Обновен: 03:22 | 26 май 2024

Майсторът Илия Костов от Варна взе приз „Достойните българи“

Неотдавна той бе награден и от кмета Иван Портних

По материала работи: Юлиян Атанасов
Майсторът Илия Костов от Варна взе приз „Достойните българи“


Майсторът на пътеки в междублоковите пространства на Варна бай Илия Костов бе отличен с награда „Достойните българи“. Призът се връчва на още 34 наши сънародници за 13-и път. На церемонията в НДК присъстваха премиерът Бойко Борисов и министри.
"Тези герои са на всички нас, поклон и браво за това, което са направили. На сцената бяха и християни, и мюсюлмани - това е силата на България, всички заедно, независимо от религията, да проявяваме доброта и да бъдем достойни българи", заяви премиерът, като изреди всеотдайността на хора от различни професии при спасяването на хора, пострадали от различни природни бедствия.
Майсторът бай Илия Костов от 7 години гради безвъзмездно пътеки в кв. "Младост". Наскоро той бе награден от кмета Иван Портних с почетен плакет на общинатар. Майсторът получи като подарък и лаптоп, с който да може да общува с внука си, който живее в руския град Орел.
Бай Илия направи сам над един километър пътека в "Младост" от стари тротоарни плочки. По думите му той ползва такава технология на поставянето на плочите, че те не помръдват.
Голямата награда „Достойните българи“ бе връчена на Свилена Дечева, вокална педагожка на Крисия, която я подготви за големия успех на „Евровизия“. Министърът на младежта и спорта Красен Кралев отличи Илия Костов, Михаил Христов, Марин Карабелски и Марин Николов.
Като дете токов удар оставя без ръце Михаил Христов. Въпреки това той започва спортна кариера и прави 8 поправки на европейски рекорд по скок на дължина, получава 2 световни титли за младежи и мъже в същата дисциплина на игрите за хора с увреждания. Възпитаник е на известния лекоатлет Петър Дачев.
Марин Карабелски от Сандански, служител по сигурността в кметството, спаси горящ човек на 4 ноември в двора на църквата "Св. св. Козма и Дамян". Получил е леки изгаряния на ръката, но успял да спаси Николай, който в момента се възстановява в "Пирогов".
Марин Николов от Нова тв е отличен за серия от разследвания за кражба на публични средства от БДЖ, довели до уволнения във фирмата.
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова отличи Красимир Калайджиев, Фильо Стоев, Атанас Иванов, Николай Градев, Николай Кирилов и Марин Гърков. По време на снежното бедствие през март спасителят към РСПАБ – Смолян, Красимир Калайджиев участва в операция в района на местността Печинско по спасяването на семейство, престояло 17 часа в автомобил в снега. Калайджиев пътува 4 часа в снега, за да стигне до тях.
Фильо Стоев, кмет на димитровградското с.Странско е спасил десетки свои съселяни по време на потопа след скъсването на язовирна стена над селото през септември 2014 г.
Пожарникарят Атанас Иванов от Мадан по време на снежното бедствие през март пътува с часове в преспите, за да достави на бедстващи хора лекарства и храна. Николай Градев от Бургас, Николай Кирилов от Кюстендил и Марин Гърков от Средец - са спасили давещи се хора от водния ад край Отманли в нощта на 6 септември миналата година, когато водата отнесе в дерето край пътя Созопол- Бургас няколко автомобила.

 

Коментари

Новини Варна