IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
14:07 | 24 май 2015
Обновен: 07:23 | 21 април 2024

(СНИМКИ) Рекорден брой варненци манифестираха по случай 24 май

Десетки хиляди жители на морския град се включиха в тържествата

По материала работи: manager
(СНИМКИ) Рекорден брой варненци манифестираха по случай 24 май

Рекорден брой варненци се включиха в тържествата по случай 24 май. Десетки хиляди жители на морския град манифестираха в чест на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура 24 май.

 

Сред участниците се открои випуск 1965 година, който тази година чества 50-години от завършването си. Редица варненски училища отбелязаха половинвековната годишнина на възпитаниците си. 

 

Над 300 деца от НГХНИ „Константин Преславски“ направиха флашмоб за титлата „Варна – Европейска младежка столица 2017“. Ученици от СОУ „Елин Пелин“ представиха богата фолклорна програма. Децата от ОДК-Варна пуснаха във въздуха 150 балона с българските букви.

 

Празнично шествие премина по бул. „Мария Луиза“, кръстовището до Община Варна, продължи по бул. „Сливница“ и завърши пред входа на Морската градина. В него се включиха хиляди деца, ученици, учители, културни дейци и родители.

 

В началото на шествието бяха децата от детските градини, следвани от ученици от 38 основни и средни училища, 12 профилирани и професионални гимназии, 3 частни училища, пет висши учебни заведения и четири колежа.

 

От 13.00 часа в акваторията на Варненския залив започна Парада на буквите, част от ветроходната регата „Варна Ченъл къп“, която се наблюдава най-добре от парка в кв. „Аспарухово“. Награждаването на победителите ще се състои в 19 часа на Морска гара. На същото място ще е и рок-концертът с участието на Нелко Коларов с група „Бумеранг“, който ще закрие ветроходната седмица.

Коментари

Новини Варна