IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
15:01 | 23 юни 2015
Обновен: 23:33 | 25 април 2024

Дават Онкото във Варна на прокурор

В лечебното заведение са крайно учудени от становището на Здравната каса

По материала работи: Златина Добрева
Дават Онкото във Варна на прокурор

Икономическата полиция, Прокуратурата и Изпълнителната агенция „Медицински одит“ са уведомени за груби нарушения в две лечебни заведения, сред които е СБАЛОЗ „Д-р Марко Антонов Марков" във Варна. Това съобщиха от НЗОК. Сериозните нередности са довели до неправомерното изразходване на обществения ресурс на институцията.

Свързахме се за коментар с управителя на СБАЛОЗ – Варна, проф. д-р Георги Кобаков. „Безкрайно съм учуден от становището на НЗОК“, сподели той. „Проверката на Здравната каса при нас приключи съвсем скоро и никой от инспекторите не е изразявал подобно мнение“, каза още той.

При извършената проверка е констатирано, че СБАЛОЗ – Варна, провежда лекарствена терапия на онкоболни пациенти с лекарствения продукт LH156 herceptin, като в повечето случаи изписаното количество от препарата не съответства на приложеното количество. В отчетните документи е посочено едно количество, а в медицинската документация на пациентите (температурен лист) е записано друго, което е по-малко от изписаното и отпуснато от болничната аптека, се казва още в становището на НЗОК. В някои случаи антитуморната терапия е започнала без решение на клиничната онкологична комисия.

По предварителни данни сумата от 29 615 лв. се явява като разлика от изписано и приложено количество на медикамента за период от 5 месеца.

При извършената проверка се установи също, че лечебното заведение неправомерно е отпускало лекарствени средства, съдържащи наркотични вещества и неоснователно е получило сума в размер на 50 301.83 лв. за опиоидни аналгетици по клинична процедура №6 „Диспансерно наблюдение при злокачествени заболявания и при вродени хематологични заболявания“.

Констатирани са и други нарушения като неспазване на индикации, нарушения на лечебно-диагностичния алгоритъм, неспазване на изискванията на завършена клинична пътека, нерегламентирано заплащане от страна на пациенти, документални нарушения.

Общите санкции, наложени на болницата, са на минимална стойност 25 500 лв. Направени са предложения за възстановяване на неправомерно получени суми на стойност 13 642 лв.

Неведнъж управителят на НЗОК е сигнализирал обществото, че контролът на дейността на договорните партньори в настоящия си вид е неефективен. Затова и приетите неотдавна от Народното събрание промени в Закона за здравното осигуряване ще допринесат за оптимизиране на контролната дейност на НЗОК. За повишаване на нейната ефективност следва акцентът да бъде поставен върху прилагането на аналитичния подход при подготовката и осъществяването на проверките, се казва още в становището на Здравната каса.

Второто санкционирано лечебно заведение, което също ще се разследва от икономическа полиция и прокуратурата, е Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания  – София.
Ставри Стефанов

 

Позиция
В редакцията се получи официалната позиция на екипа на СБАЛОЗ „Д-р Марко А. Марков“. В нея се казва:
„На „СБАЛОЗ д-р Марко А. Марков – Варна“ ЕООД няма връчен официален констативен протокол, нито акт за констатирано нарушение от проведена проверка, които да съответстват на съдържанието на цитираното съобщение.

Намираме за най-малкото некоректно публикуването на данни, които подлежат на обжалване в установения от законодателството срок, и в този смисъл са неокончателни.

Екипът на СБАЛОЗ – Варна, се придържа към добрия тон и държи да е коректен при коментара на всеки факт, свързан с живота и здравето на пациентите на болницата, и се надява това да стане валидно за всички институции, свързани със здравеопазването.“

 

Коментари

Новини Варна