IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
13:03 | 21 юли 2015
Обновен: 13:52 | 23 април 2024

Морето вече е достъпно за трудноподвижните хора във Варна (ВИДЕО)

„Водно конче“ на плажа в "Аспавухово" работи с пълен капацитет

По материала работи: Слав Велев
Снимки: Пламен Гутинов

Специална пътека, наречена „Водно конче“, която осигурява достъп до морето на хора с увреждания, бе осветена днес. Тя е изградена на плажа „Карантината“ в Аспарухово. По покана на инициаторите и създателите на пътеката - фондация „Център за рехабилитация посредством хипотерапия, терапевтична езда и зоотерапия“, проявата уважи и кметът на Варна Иван Портних.

 
„Благодаря на активистите от фондацията за това уникално за България съоръжение, което е пример за социална отговорност към хората с увреждания. Знаете, че социалната политика на общината е много активна, затова ще подкрепим и тази инициатива, като осигурим средства за още две пътеки до морето“, каза кметът.

 

 


„Готови сме да работим с община Варна и да обсъдим внимателно възможностите за конкретни места, тъй като хората с двигателни проблеми нямат самочувствие да ползват такива съоръжения на градските плажове“, коментира Пламен Климов, председател на фондацията. Той уточни, че едно такова съоръжение струва 38 000 лв.

 

 


Пътеката „Водно конче“ включва платформа, която се задвижва чрез слънчева енергия от соларен панел. След като бъде настанен в седалката, човекът с увреждания бавно бива преместен до морето. Така хората, които не могат самостоятелно да вървят, могат да извършват движения във водата, може да бъде извършвана и рехабилитация. Към съоръжението има и сервизна база за преобличане. Днес, след освещаването, пътеката бе изпробвана от Александър Дечев, който се придвижва в количка.

 

Коментари

Новини Варна