IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:31 | 11 август 2015
Обновен: 19:46 | 1 март 2024

Съдбата на „Просперити“ остава неясна

Корабът вече е собственост на испанската държава, българските моряци все още не знаят как ще се реши казусът

По материала работи: Юлиян Атанасов
Съдбата на „Просперити“ остава неясна


Сагата с българските моряци на кораба „Просперити“, арестуван в испанското пристанище Алгерас, е на път да се разплете. Окончателното решение на казуса обаче остава неясно, научи „Черно море“. От днес „Просперити“ е на неработещ кей в пристанището, след като в продължение точно на месец – от 10 юли до 10 август, бе изведен на рейд. Там моряците ни бяха буквално на произвола на съдбата – с малко храна, с приключващ резерв на вода, с малко храна, без заплати за юни и юли. Нямаха възможност и да слизат на брега, тъй като лодката струва 500 евро. С корабособственика от Саудитска Арабия нямаше връзка, а в последните дни с изключен телефон бе и гръцкият оператор Костас Папалиолиус. Плавателният съд нямаше и корабен агент. На борда са 11 български моряци, вкл. и от Варна, а капитанът е грък.
„Получихме телекс, с който собственикът се отказва от кораба. Това означава, че плавателният съд остава собственост на пристанището, в което се намира, т.е. става собственост на испанската държава. Юридически обаче ние не знаем как точно стоят нещата, затова ще търсим такава помощ. Положението остава тежко, тъй като засега всички вдигат ръце от нас. Разполагаме с вода и храна за 15 дни. Продължаваме да попълваме водния резерв с вода от конденза на климатика. Казаха ни, че докато корабът не плати дължимите суми – глоби, такси и т.н., няма да бъде освободен. Надяваме се и на помощ от българската държава“, заяви за „Черно море“ главният механик на „Просперити“ Иван Гъдев.
Българските моряци се надяват, че ако корабът бъде продаден, ще получат заплатите си. За юни и юли те не са взимали никакво възнаграждение.

Юлиян Атанасов

Коментари

Новини Варна