IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
09:21 | 31 август 2015
Обновен: 13:57 | 23 април 2024

"Фалкон"-ът във Франция, или в пенсия

Московски: Производителят да даде гаранция, иначе го сменям!

По материала работи: Деян Михайлов
"Фалкон"-ът във Франция, или в пенсия

Транспортният министър Ивайло Московски се зарече, че ще иска гаранция от производителя на правителствения "Фалкон" или той ще бъде пратен в пенсия.

"Настоявам самолетът да отиде директно в завода на производителя във Франция и там да се направи пълна проверка на машината. Притеснен съм, че доста често се случва този дефект. Ако производителят не даде някаква гаранция, ще напиша доклад този самолет да бъде сменен", заяви Московски пред Нова тв.
Припомняме ви, че транспортният министър беше на борда на самолета, заедно с премиера Бойко Борисов, който кацна аварийно снощи на Летище Варна, след като трябваше да ги откара в Пловдив за откриването на новата спортна зала "Колодрума".

След излитането обаче и трите колесника на правителствения "Фалкон" не са се затворили и се наложило машината да кръжи в морето над морската ни столица, за да изразходи горивото и да се приземи успешно на летището.

"Преди няколко месеца отново колесника на правителствения "Фалкон" не се прибра. Самолетът беше в Базел при оторизираната компания, която го ревизира. Бяха сменени редица части. Проблемът не е механичен, просто електрониката не функционира както трябва и затова колесникът не се е прибрал", обяви Московски.

Този дефект се случва за трети път в рамките на шест месеца - два пъти при официален полет и един път при едно от отлитанията на екипажа, без да има пътници на борда.

На 11 февруари правителственият самолет, отново с премиера Борисов на борда, кацна принудително на Летище София, след като кръжа повече от час над столицата.

Самолетът успя да се приземи при петия опит, след като по-рано излетя за Брюксел. Причината и тогава беше технически проблем, непозволяващ да се затвори левият колесник.

Днес екип инженери от Авиоотряд 28 се очаква да направят необходимите тестове на правителствения самолет и да преценят какво е нужно да се направи.

Коментари

Новини Варна