IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
12:04 | 5 септември 2015
Обновен: 03:32 | 17 април 2024

Започват тържествата за 130-та годишнина от Съединението

Център на честванията е град Съединение

По материала работи: Пламен Янков
Започват тържествата за 130-та годишнина от Съединението

Днес започват тържествата за отбелязването на 130-та годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Център на честванията е град Съединение.
Днешното заседание на Общинския съвет в град Съединение ще бъде открито с церемониал по вдигане на знамената - националното и на общината, а след това ще бъдат връчени плакети на хора, които участват с години във възстановката на моменти от историческото събитие, чието начало е в някогашното село Голямо Конаре.

 

От 19.20 в черквата "Св. Атанасий" ще бъде отслужен молебен. Програмата на честването в града предвижда изнасяне на знамето на голямоконарската чета, възстановка на събитията от 1885 година и слово на кмета Георги Руменов. 

 

Празникът ще продължи с народно веселие с участието на оркестър "Пловдив". В 9.00 часа в неделя от площада в гр. Съединение ще бъде даден стартът на 40-ия международен мемориален маратон "Съединение". Състезателите ще изминат 24-километровото трасе по пътя на Голямоконарската чета и в 12.00 часа трябва да финишират на пл. "Съединение" в Пловдив, съобщи БНР.

 

В интервю за БТА деканът на Историческия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Пламен Митев припомня събитията отпреди 130 години, като казва, че независимо от драматичните обрати, които са се случвали в историята ни през последните 100-130 години.

 

"Съединението винаги е заемало подобаващо място като знаково, ярко и обединяващо цялата нация събитие. И това е повече от естествено, защото, подобно на Априлското въстание, Съединението постигна успех благодарение на усилията на всички българи",посочва проф. Митев.

 

 

 

Коментари

Новини Варна