IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:22 | 9 октомври 2015
Обновен: 22:19 | 8 април 2024

България е най-добрият пример за охрана на границите

Това заяви във Варна Доналд Туск, председател на ЕС

По материала работи: Ставри Таргов
България е най-добрият пример за охрана на границите

България е най-добрият пример за охрана на своите граници, които са и граници на ЕС. Трябва обаче да бъдем реалисти и вместо да се борим със симптомите да обърнем внимание на основните причини за бежанската вълна. Това заяви председателят на ЕС Доналд Туск в резиденция „Евскиноград“, където се срещна с премиера Бойко Борисов. Двамата обсъдиха на четири очи ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които ЕС взема за справянето й.

 

Лично аз съм убеден, че България заслужава да бъде част от Шенген. Но и всички държави членки следва да са убедени в това, каза още Туск. Той посъветва България да продължи реформите в съдебната система и борбата с корупцията. Основната задача пред държавите членки е възстановяването на контрола по външните граници, каза още Туск.

 


Благодаря за добрата оценка на председателя на ЕС, каза премиерът Бойко Борисов. Той припомни, че благодарение на борбата с контрабандата и корупцията, приходите в държавната хазна са се увеличили с 2,3 милиарда лева. Нашата граница е по-добре пазена от тези на половината държави в ЕС. Затова темата за включването ни в Шенген ми е вече малко обидна. Нека да ни включат, когато пожелаят. Очаквам сами да разберат нашите усилия и да не бъдат несправедливи към България, каза още Бойко Борисов.

Ставри Таргов

снимки: Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна