IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
Новина на деня
12:01 | 25 ноември 2015
Обновен: 14:09 | 23 април 2024

От догодина се пазарим за цената на тока

КЕВР ще определя само стойността за достъп до мрежата и за пренос

По материала работи: Борис Проданов
От догодина се пазарим за цената на тока

В условията на свободен пазар само цените за достъп до мрежата и за пренос на електроенергия и занапред ще се определят от Комисията за енергийно и водно регулиране. Но именно конкуренцията на пазара ще формира крайната цена на тока, което досега беше в правомощията на КЕВР. Пълната либерализация стартира от догодина, а енергийната борса – от 11 декември.

 

Това съобщи на среща в областна управа варненецът Валентин Петков, който е член на комисията. КЕВР ще поеме контрола върху качеството на предлаганата услуга. Комисията ще следи дали се спазват правилата за лоялна конкуренция и няма да допуска спекула в бранша.

 

Възможностите за преминаване към свободния пазар на електроенергия и за смяна на доставчика бяха представени в областната управа във Варна от зам.-министъра на енергетиката Николай Николов.

 

“В условията на конкуренция на различните дocтaвчици мoжeм дa oчaĸвaмe предлагането и на нoви пpoдyĸти. Кaĸтo и пoдoбpявaнe нa ĸaчecтвoтo нa oбcлyжвaнe нa пoтpeбитeлитe”, коментира зам.-министър Николов, визирайки европейските тенденции в свободния пазар на енергетиката.

 

Световната банка през пролетта ще подготви и доклад за либерализацията на енергийния пазар у нас, допълни Николай Николов.

 

Междинният доклад се чака до края на този месец. След това ще бъде избран и моделът, който ще се приложи у нас. Запазват се компенсациите за най-бедните граждани – енергийните помощи няма да отпаднат.

 

Въвеждането на либерализиран енергиен пазар налага и корекции в законодателството.

 

На срещата в областна управа присъстваха още представители на Българския енергиен холдинг, на Българската независима енергийна борса, на ЕСО (Електроенергиен системен оператор), на електроснабдителните дружества.

 

С доставчиците ще се договаря само цената на електроенергията. Останалите елементи във фактурите, оформящи крайната цена на тока, се запазват същите. Ако оператора фалира, спокойно можем да си изберем друг, като дотогава ток ще получаваме от алтернативен доставчик.

 

В свободния пазар електроразпределителните дружества запазват собствеността си върху електромерите. Но токът ще се спира само след искане от търговеца.

 

Смяната на доставчика е безплатна за крайния потребител. Поддържката на мрежата и на уредите, отчитането на консумацията и аварийните екипи остават задължение на електразпределителните дружества. В техните правомощия най-вероятно ще бъде и борбата с кражбите на ток.

 

Свободният пазар  ще промени снабдяването но битовите абонати, на общинските и държавни администрации, на училищата и читалищата, както и на малките фирми. Засега те все още са на регулирания пазар.

 

Статистиката от други европейски държави показва, че в първите няколко месеца от либерализацията има покачване на цената. Но след това тя се понижава и трайно се задържа на по-ниски равнища.

 

КЕВР е издала около 150 лиценза на търговци на електроенергия. Можем да ги видим на сайта на комисията. Около 1/3 са активни и с тях може да се сключват договори. Списъкът им е достъпен на интернет-страницата ЕСО.

 

Вече 12 000 потребители на високо и средно напрежение купуват от свободния пазар.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна