IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
15:47 | 21 декември 2015
Обновен: 11:50 | 20 април 2024

Във Варна данък имущество става 3 на сто

От увеличението на еднократния местен налог се очакват близо 3 млн. лв., които ще бъдат вложени в подобряване на градската среда

По материала работи: Ставри Таргов
Във Варна данък имущество става 3 на сто

Данъкът за възмездно придобиване на имущество от 2,6 на сто да се увеличи на 3 на сто. Това реши след близо едночасов дебат постоянната комисия по финанси и бюджет към Общинския съвет във Варна. Предложението бе на нейния председател Станислав Иванов. Мотивите за увеличението са осигуряване на допълнителни финанси за общинските програми в областта на здравеопазването, образованието, социалните грижи, инженерната инфраструктура, както и за програми за промяна на градската среда, възраждане на емблематични сгради и културни паметници и други. Този данък е еднократен и засяга само сделки за имущество по възмезден начин и участници в прехвърлителни сделки. По своя смисъл той не увеличава годишната данъчна тежест на всички жители на общината, бе становището на вносителя на предложението.
За увеличението на налога се изменя чл. 34 ал. 2 от наредбата на ОбС – Варна, за определяне на размера на местните данъци. На практика при възмездно придобиване на имущество налогът през 2016 г. ще бъде 3 на сто от оценката на прехвърляното имущество, а при замяна – върху оценката на имуществото с по-висока стойност.
За предложението гласуваха 11 общински съветници, а 5 бяха против. Преди това бе изслушан зам.кметът Пейчо Пейчев, който при публичното обсъждане на бюджета на Варна, обяви, че приоритет на общината е да не увеличава данъчната тежест на варненци. Той посочи, че вдигането не е било заложено предварително и благодари за инициативата на ОбС.  От този данък, който е трудно прогнозируем, се очакват около 2,7 млн. лв., които биха могли да бъдат вложени в подобряването на градската среда, зоните за отдих, околоблоковите пространства и други, каза още зам.кметът.
Противниците на идеята за вдигане на налога посочиха, че той и в момента е най-висок в сравнение с всички областни центрове в страната. Изразено бе съмнение в събираемостта му, както и в това, че сделките с имущество ще се изповядват при реалните стойности. Като цяло гласувалите против посочиха, че потърпевш от увеличението ще е предимно бизнесът, тъй като има фирми, които правят по 10-15 сделки с недвижимо имущество през годината. Никой обаче не отрече, че бюджетът на Варна се нуждае от повече средства, за да бъде градът притегателно място за инвеститорите.
Предложението за по-високия местен данък трябва да бъде утвърдено на извънредна сесия на ОбС, която ще се проведе до края на годината.

Ставри Таргов 

 

 

Коментари

Новини Варна