IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Новина на деня
11:59 | 11 януари 2016
Обновен: 23:18 | 8 април 2024

Кораб “горя” в пристанище Варна (ГАЛЕРИЯ)

С церемония и учение откриха учебната година в Пункт за базиране - Варна

По материала работи: Борис Проданов
Кораб “горя” в пристанище Варна (ГАЛЕРИЯ)

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов присъства на откриването на учебната година в Пункт за базиране - Варна. Присъстваха още кметът на Варна Иван Портних и командирът на ВМС Митко Петев. След официалното й откриване военнослужещи от ВМС проведоха показни занятия.

Сред елементите на учението бяха борба с възникнал пожар на кораб и евакуация на личен състав, оказване на помощ на кораб при гасене на пожар, спасяване на бедстващи хора във водата с използване на вертолет от състава на ВМС и др.

През тази година не се предвижда сертификация на български кораби от Военноморските сили, съобщи вицеадмирал Румен Николов. Причината е, че противоминният кораб и фрегатите са сертифицирани, а самата сертификация е с продължителност 3 г. Смятам, че засега всички кораби на ВМС са готови да изпълняват ангажиментите си, посочи Николов.

Водосвет за здраве отслужи свещеник от Варненската и Великопреславска митрополия.

Началникът на отбраната коментира още, че многоцелеви кораб за ВМС е негова мечта от много години. Решението на правителството да бъдат отделени като начало 80 млн. лв. за стартиране на корабостроителната ни програма ще доведе ВМС до ниво, което да бъде равностойно с това, което притежават нашите партньори и съюзници, заяви той.

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна