IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
08:16 | 3 февруари 2016
Обновен: 12:41 | 19 март 2024

70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти

МВР праща покани на собствениците им да подадат документи за нови

По материала работи: Деян Михайлов
70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти

70 000 пенсионери у нас са с дефектни лични карти. Проблемът е с безсрочните документи, които са били издадени на хората, навършили 58 години и повече в периода 1 септември 1999 г. до 31 май 2000 година. МВР вече е предприело стъпки, те да бъдат подменени безплатно с нови, пише "Монитор“.

Причината за гафа, станал тогава, е думата „безсрочна“, която е изписана на пластиката, обясниха от вътрешното министерство. Съвременните машини за електронно разчитане по летищата, а също и в институции като банки и болници, не могат да я разпознаят, тъй като са настроени да работят с цифри и така системата отхвърля личната карта като невалидна.

При други пък била вместо думата „безсрочна“ била изписана само година 2015, без да има ден и месец, което също се явявало проблем. Затова от вътрешното ведомство разпращат в момента покани на всички притежатели на такива карти, с които ги уведомяват, че напълно безплатно могат да подменят старите си документи с нови, така че да нямат пречки при използването им.

В същите тези покани се посочва и че вече са постъпили сигнали за проблеми в страната и в чужбина с въпросните документи. Много хора се оплакали, че софтуерът на някои световни авиокомпании ги отхвърлял от електронните си регистри. Освен това имало нотариуси и банкови институции, които също смятат картата за невалидна, след като собственикът й напише в графа "валидна до“ - "безсрочна“.

"Работим по отстраняването на този проблем. Цифрата 70 000 не е малка, но част от тези хора вече са подменили документите си с нови. Други пък за съжаление са починали. Въпреки това обаче правим всичко възможно, за да решим това недоразумение в най-кратки срокове, така че хората спокойно да могат да използват документите си“, обясниха от МВР.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна