IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
08:10 | 6 февруари 2016
Обновен: 16:47 | 17 април 2024

Митничари си докарват от рушвети от 2000 до 30 000 лв. на калпак

"Почерпките" били между 50 хил. и 80 000 лв. на смяна месечно

По материала работи: Деян Михайлов
Митничари си докарват от рушвети от 2000 до 30 000 лв. на калпак

Как келнерите си разпределят бакшишите? Много просто. А как митничарите си делят “почерпките”? Много сложно!

Първо, защото на митничаря джобни за кафе не му трябват. Всеки турски тираджия обаче си знае, че ще му искат “нещо за почерпка”. И той слага банкнотите в талона или паспорта и ги подава през гишето. Така от опашките с тирове се трупат пари, които не се държат в джоб, пише в "24 часа“.

Всеки митнически служител декларира с колко пари застъпва на смяна. Ако внезапната проверка открие повече, той гори. Затова “почерпките” му парят джоба.

На ГКПП Лесово черпнята върви от март до 1 ноември 2014 г. - една сива и спокойна събота. Преминаващите камиони не са били много, наближава краят на смяната и митничарите се отпускат. Но този път те не се прибират вкъщи - едни изкарват нощта на плаца, а други - в ареста. Граничният пункт е блокиран от полицаи и агенти на ДАНС. Претърсват се кабинети, служебни помещения и коли.

“Където надникнеш – банкноти и монети. Долари, турски лири, евро. Левовете не вървят. Вадихме пари от чекмеджета, принтери, от бели пликове, пъхнати в мебели и автомобили. Два пакета с валута и инициали върху тях открихме между дискове с музика в жабката на митничарска кола”, разказва участник в акцията.
Над 30 души от приключващата и новата смяна са отведени за разпит. Някои проговарят за “традицията с почерпките”, а трима стават ключови свидетели на прокуратурата. С обвинения се сдобиват шефът на ГКПП Димитър Колев и още 6-има - началници на смени, техни заместници и експерти.

Делото е за организирана престъпна група за подкупи и първото заседание по него е на 23 февруари в спецсъда. 
Там в началото на януари прокуратурата внесе събраните за година папки с доказателства, придружени от обвинителен акт.

Пунктът Лесово е към митническото управление в Бургас. Служителите работят по 12 часа на 4 смени (А, Б, В и Г) от по 15-20 души.

Според разследването престъпната група е сформирана на среща в село Лесово в края на март 2014 г. На нея трима митничари от по-високите нива, които си имат доверие, се уговарят при някои смени шефът или заместникът му да събира “почерпките” от инспекторите. В края на месеца парите да се делят според “заслугите”. В схемата са посветени още един от началниците на смени и 2-ма заместници.

“Виждала съм как чужденци дават малки суми - 5 долара или 5 евро, на колега, който обработва документите или прави физическа проверка на товара. Превозвачи на платове са давали и по 50-100 долара”, казва жена, работила на пункта от 2002 г. При проверки на товара на турски, украински, руски и молдовски камиони парите за почерпка варирали от 50 до 400 долара.

До по-високи “такси” се стигало, когато проверяващите засекат претоварен тир, извънгабаритен товар или стоки със занижена цена по фактура.

За товари извън нормата всеки шофьор трябва да има разрешително, което се издава срещу такса. Ако той обаче не го е извадил, глобите са от 300 до 2000 лв., а при повторно нарушение - от 300 до 3000 лв. За да ги избегнат или да не минават през проверка, някои тираджии плащат “на ръка”. Други са в нормата, но дават дребни банкноти, за да не им “губят времето” и да минат по-бързо.

В смените събирали рушветите по два начина. При единия митничар взема “почерпката” и я слага в чекмедже в кабинката, в която работи. Няколко пъти на ден началникът на смяната (или друг от групата) минава и отнася парите от кабинката. “Оборотът” заминава за Бургас.

В другия случай рушветите се пъхат в пощенски плик в стая на митницата, достъпна само за съответната смяна. След края на седмицата пликът се заключва в склад. 4-те смени ползват различни помещения и така паричният поток е канализиран. Важното е парите да “преживеят” внезапните проверки, които се правят от 2013 г. насам. Оттогава по заповед на директора на Агенция “Митници” преди работа митничарите вписват в дневник личните пари, които носят, ако те надвишават 100 лв.

Според свидетел “почерпките” били между 50 хил. и 80 000 лв. на смяна месечно.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна