IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
13:22 | 22 април 2016
Обновен: 21:50 | 16 април 2024

Очакваме 34% повече иранци за летния сезон във Варна

Румънци, чехи и германци ще патрулират с българските полицаи по курортите ни

По материала работи: Златина Добрева
Очакваме 34% повече иранци за летния сезон във Варна

34% ръст на туристите от Иран се очаква за летния сезон във Варна. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която е на посещение днес в морския град.

 

"Прогнозите и ранните записвания ни дават основание за доста добър сезон с много висок ръст от основните ни пазари. Към момента на база ранни записвания и информация от руските големи туроператори имаме ръст от 30% от Русия. От Германия средно ръстът е между 15 и 20%, от Чехия и Унгария - 15% в сравнение с миналата година, Полша 40%, от Израел 15 процента", каза Ангелкова.

 

Румъния запазва нивата си, но се очаква и от там да има ръст от 3-4 процента. За миналата година 990 000 румънски туристи са посетили България. Тази година се очаква цифрата да надхвърли 1 милион.

 

Министър Ангелкова посети Варна като част от поредицата й срещи по места за готовността за предстоящия летен сезон. В Областна администрация тя разговаря с представители на контролните органи, туристическия бранш, областни управители и кметове.

 

След срещата стана ясно, че по морето това лято ще има съвместни патрули на български полицаи и техни колеги от Румъния и Чехия. Водят се разговори и предстои финализиране на споразумение за съвместни патрули и с Германия.

 

От изявлението на министър Ангелкова стана ясно, че е създадена превантивна организация и с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), за да се избегне и минимизира риска от случаи на антракс, каквито имаше във Варна  миналото лято.

Златина Добрева

Снимка Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна