IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
08:10 | 27 април 2016
Обновен: 19:44 | 17 март 2024

Комунизмът ще тормози седмокласниците

Учениците ще учат за Тато и сие в часовете по история

По материала работи: Деян Михайлов
Комунизмът ще тормози седмокласниците

Българската история от Възраждането, през комунизма, та чак до наши дни ще учат седмокласниците в часовете по история. Това предвиждат работните варианти на учебни програми, които са качени на сайта на Министерството на образованието и науката.

Тяхното обществено обсъждане обаче ще започне чак през следващата година, а работните варианти са публикувани най-вече заради издателите, които трябва да знаят по-отрано какви ще са междупредметните връзки и цялостната визия за материала, който ще се изучава в различните класове, обясни заместник-министърът на образованието Диян Стаматов пред "Монитор".

Той бе категоричен, че програмите със сигурност не са краен вариант, а обсъждането ще започне след представяне на официалните проекти.

На практика в момента комунизмът се изучава в шести клас, а според новите варианти на програмата ще се учи година по-късно в седми клас.
Сменена е и цялостната концепция на изучаване на предмета. Историята ще се учи в последователност, но в седми и десети клас  учениците ще учат само българска история. Именно след тези два етапа се провеждат национални външни оценявания.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна