IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
14:13 | 5 август 2016
Обновен: 11:42 | 24 април 2024

Намаляват фалшивите сигнали за пожар

600 сигнала са подадени във Варненската пожарна за последните два месеца

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Намалява броят на фалшивите сигнали за пожар напоследък – сподели гл. инсп. Стоян Стоянов – началник сектор пожарогасителна и спасителна дейност към РДПБ, Варна. Това отчасти се дължи на повишената култура. Хората все повече осъзнават, че пожарът е стихия, с която не е уместно да се шегуват. Фактът, че се проследяват внимателно сигналите, подадени на тел. 112 също донякъде респектира фалшивите телефонисти, които спекулират и подават нереални сигнали.  През летните месеци усложнената пожарна обстановка още повече задължава да не се губят ресурси и труд излишно. През последните два месеца на територията на Варненска област в пожарната са подадени 597 сигнала, 351 от които – за пожари. Трима души са пострадали, един е загинал при пожар, а 4-ма са спасени. Ако температурата през последните седмици са спрени отпуските на  всички служители от оперативния състав. Най-честите сигнали през юли и август са заради горещото време, късо съединение, технически неизправности, както и неустановени причини, за които после се водят следствени действия.

 

 

По думи на Стоянов, изключително тежка е работата на пожарникарите при зачестилите огнени инциденти – заради високите температури и необходимостта от защита на състава. „Ако навън температурата на въздуха е 31 градуса, вътре в дрехите на пожарникара става 41 градуса. Високото загряване и специфичното задимяване допълнително усложняват работата на момчетата. Последният голям горски пожар стана в последната седмица на юли, когато се запали горски масив точно на границата на варненска и добричка области – между селата Генерал Кантарджиево и Рогачево. Там бяха изпратени 12 екипа и 40-50 души от горските стопанства. Голям пожар имаше и в близост до магистрала“Хемус“ до Девня. Все още на територията на варненска област  не са използвани хеликоптери за гасене на голям пожар, но ние имаме логистична подкрепа и ако се наложи, може да се реагира по въздух. Често хеликоптери се ползват за гасене на горски пожари в Кърджалийско и Хасковско“ – допълва Стоянов. Докато разговаряме, една пожарна кола с мобилизиран екип включи сигнал за опасност и потегли да гаси пожар.

 Ели Маринова

Снимки: авторът

Коментари

Новини Варна