IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
13:23 | 6 август 2016
Обновен: 01:51 | 25 април 2024

Русия ни подава ръка за двата големи енергийни проекта

Премиерът Бойко Борисов каза, че вече можем да разчитаме на помощ, ако имаме готовите решения за АЕЦ "Белене" и Южен поток

По материала работи: Борис Проданов
Снимка Facebook

Министър-председателят Бойко Борисов коментира пред журналисти във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров” във Варна, че президентът на Владимир Путин е бил доста добронамерен в разговора, в който двамата държавни лидери обсъдиха съвместни проекти в сферата на енергетиката.

 

От руска страна дори са изявили желание да изпратят експерти, ако България има решения по енергийни проблеми. Защото и ние, и руснаците губим пари.

 

“Всеки, който ми каже, че трябва да платим около 3 млрд. лв. и да вземем 2 ядрени реактора, за да ги сложим тук в музей, няма да е отговорен към хората, които се борят за всеки лев. Трудно бихме ги продали, да не кажа, че това е невъзможно. Защото руснаците имат договор с Иран за 10 реактора, а ако ние предложим нашите, ще трябва да произведат 2 по-малко, което води до загуби 2 многомилиардни проекта. Очевидно и за тях е неизгодно. Затова тази конференция на 5 и 6 септември във Варна е много важна. На нея ще дойдат всички европейски експерти, включително и от Русия”, коментира премиерът.

 

С експерти ще бъда обсъдени няколко варианта, според АЕЦ “Белене” може да се превърне в частен проект с малко участие на държавата.

 

“Досега чрез НЕК в АЕЦ “Белене” сме налели над 700 млн. евро – т.е. над 1,4 млн. лв. и имаме един гьол”, посочи Борисов.

 

Търсят се инвеститори и за европейския газов хъб край Варна.

 

“Много ми е трудно, но не виждам друг начин, освен да тръгнем по този път. Надявам се да се стигне до варианти, които да устройват и руската страна – както с “Белене”, така и с Южен поток

 

“Страната ни трябва да плати на Русия 2 реактора, които са “наследство” от спирането на строежа на АЕЦ "Белене" – около милиард и двеста – триста милиона евро. Всеки ден 167 хил. евро се начислява на тези пари. Вече над 40 млн. лв. лихви са натрупани след делото в Женева. Парите вървят всеки ден. Благодарен съм на Европейската комисия и на Жан-Клод Юнкер, че разбра в каква ситуация сме. За Южен поток тръбите стоят на Варненското пристанище. Вече няма място. За 2,2 млрд. евро тръби (произведени в Япония и Германия) стоят на слънцето тук и в Бургас. Отново сме изправени пред тежки съдебни процедури. Тук няма политика – нито ляво, нито дясно. А само факти. Покрай нас НАТО-вска Турция управлява Турски поток, НАТО-вска Гърция – целият Южен газов коридор. А България се превръща в клиент и газопреноса спира. И зададох въпроса “Къде сме ние?” Юнкер, Туск, Шулц, Оланд, Меркел – на всички съм го казал. Накрая написах писма. Благодаря за отговора на Юнкер, който ни каза, че ако трябва да си намерим прагматични отговори за решаването и на двата проблема”, изтъкна Бойко Борисов.

 

Той добави, че на самата руска страна е нужна диверсификация, затова допирните точки между двете страни. Европейският газов хъб край Варна ще поеме и руски газ – тръбите са тук, в България, което да ни измъкне от съдебни процедури за милиони долари.

 

В разговора с Путин се е разбрало, че Русия иска да ползва наши корабостроителници за ремонт на корабите си.

 

“Оптимист съм, ако политическата класа в Българие съумее да бъде единна в тези 2 въпроса. Само така ще извлечем позитиви”, добави Бойко Борисов, и беше категоричен, че членството ни в НАТО и ЕС не търпи коментари.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна