IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
Новина на деня
16:50 | 17 август 2016
Обновен: 03:41 | 28 април 2024

Анита Мейзер припадна в съда, след като разбра, че остава в ареста

“Луда съм, в климакс съм, и съм невинна”, това каза тя по време на делото

По материала работи: Борис Проданов
Анита Мейзер припадна в съда, след като разбра, че остава в ареста

Анита Мейзер (записана като Анита Желева) припадна в съда във Варна, след като разбра, че остава за постоянно зад решетките. Повдигнати са й две обвинения – за опит за подкуп на полицай в размер на 30 000 евро и за причиняване на смърт по непредпазливост.

 

За около час съдия Соня Нейкова взе това решение. Обвиняемата Анита Мейзер има двойно гражданство (данни за което са получени от посолството на САЩ), но американският паспорт не е открит и има сериозна вероятност ако бъде освободена да напусне страната и да се укрие. Затова съдът не уважи искането на двамата адвокати Олег Атанасов и Росен Желязков за мярка “домашен арест”. Мотивите им бяха, че Мейзер има постоянен адрес във Варна и че е съдействала с информация веднага след извършване на престъплението.

Тъй като е публична тайна, че Анита е пребивавала дълго време в Коста Рика, Лас Вегас, Китай, дори варненският й адрес не е достатъчен мотив за магистратите да я освободят. Тя е в морската столица едва от април, затова и решението на съда е повече от ясно.

 

Призиви “Убийца!” се чуваха от залата, но съдия Соня Нейкова успокои аудиторията. По нейни думи е събран достатъчен обем информация, че Анита Мейзер е автор и на двете престъпление – убийство по невнимание и опит за подкуп. Последното деяние е било на 3 фази – предложеният подкуп на оперативния работник Радев е започнал от 10 000 евро, последвало е предложение за 20 000 евро и накрая – за 30 000 евро. Има диск със запис, което обори тезата на адвокатите.

“Луда съм, в климакс съм, и съм невинна”, това каза Мейзер пред съда.

 

“Не съм имала желание да го убия, имахме планове да празнуваме на Николай Димов рождения ден”, добави тя.

 

По думи на съдия Соня Нейкова предстои доизясняване на практическата обстановка – още няма съдебно-медицинска експертиза и ДНК-проба.

 

Съществуват и др. доказателства, според които Мейзер се е опитала да затрудни органите на реда след смъртта на Николай Димов, който е от порядъчно семейство и не се забърквал с ъндърграунда.

 

Това решение на съда може да се обжалва в 3-дневен срок пред Апелативния съд.

 

За умъртвяването на Димов се предвижда от 1 до 6 г. затвор. А за предлагането на подкуп на служебно лице от МВР – до 10 г. зад решетките и 15 000 лв. глоба.

 

Ели Маринова

Двамата адвокати Олег Атанасов и Росен Желязков

 

 

Още за сагата: Второ обвинение срещу Анита Мейзер: Предложи 30 000 евро подкуп на полицай

Коментари

Новини Варна