IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Новина на деня
13:54 | 26 август 2016
Обновен: 23:28 | 23 април 2024

Министър Ангелкова: До началото на 2017 г. плажовете трябва да имат стопани

Концесионери предложиха на министъра да се създаде плажна полиция

По материала работи: Пламен Янков
Министър Ангелкова: До началото на 2017 г. плажовете трябва да имат стопани

60 плажа по българското черноморие са подготвени за концесиониране и наем. От тях очакваме 15-20 да са за концесиониране. Това обяви във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова. С приоритет за процедура за концесия ще бъдат тези плажове, чиито договори изтичат, добави тя.

 

Николина Ангелкова бе във Варна, за да обсъди с концесионери и наематели на предстоящите промени  в Проекта на предложенията за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). Домакин на срещата бе областният управител на Варна Стоян Пасев.

 

В промените е заложено да се дефинират четири основни групи морски плажове:

 

Група I - Морски плажове, разположени в урбанизирани територии;

 

Група II - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, в близост до туристическа дестинация, включително урбанизирани територии и/или къмпинги;

 

Група III - Морски плажове, разположени в неурбанизирани територии, отдалечени от туристическа дестинация, вкл. урбанизирани територии и/или къмпинги;

 

Група IV - Морски плажове с ограничено ползване или определени за развиване на специален вид туризъм.

 

Групирането на плажовете ще се извършва според особеностите на всеки един от плажовете по Черноморието. Концесионното възнаграждение няма да се смята еднакво за всички плажове, а ще се определя по формула, каза още Николина Ангелкова.

 

От своя страна на срещата вчера концесионери предложиха в промените в закона да се заложи и създаването на плажна полиция. Туристи създават проблеми на нашия плаж, а нямаме правото да вземем някакви мерки, оплака се концесионер от Бяла. Министър Ангелкова се ангажира да продължи да настоява за създаването на такава полиция и да проучи откъде може да се финансира тя. Концесионери и предложиха това да става с част от събираните туристически такси от хотелиерите.

 

От думите на министъра вчера стана ясно още, че до края на септември ще са готови предложенията на работната група, която се заминава с въпросите на къмпингуването.

 

Пламен Янков

Снимки Пламен Гутинов

 



Коментари

Новини Варна