IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
16:46 | 3 септември 2016
Обновен: 15:12 | 8 май 2024

Ще създаваме изнесени центрове за регистрация на преселници

България и Австрия ще работят заедно в тази посока

По материала работи: Юлиян Атанасов
Ще създаваме изнесени центрове за регистрация на преселници

Вътрешният министър Румяна Бъчварова и федералният вътрешен министър на Австрия Волфганг Соботка обсъдиха сътрудничеството по противодействие на нелегалната миграция и каналджийството и намирането на общи решения. Това стана на работното посещение на министър Бъчварова в Графенег, Австрия по покана на австрийския й колега, съобщи пресцентърът на МВР. Вътрешните министри подчертаха, че ситуацията в Европа изисква търсене на нови решения. Волфганг Соботка подкрепи позицията на България, че диалогът с Турция трябва да продължи. Необходимо е равномерно да бъде разпределена тежестта по грижата за мигрантите, получили статут на бежанци, подчерта вътрешният министър Румяна Бъчварова.

 

Двамата обсъдиха и предизвикателствата при прилагането на механизмите за релокация, както и възможността да бъдат създадени изнесени центрове за регистрация на кандидати за убежище, които да бъдат близо до или в страните на произход. Това би дало възможност за обективна оценка на място за наличието на условия за кандидатстване за убежище в Европа. Директорът на Федералната криминална полиция ген. Франц Ланг, който също участва в срещата, оцени високо създаването на специализиран център за противодействие на нелегалната миграция и каналджийството към българското МВР и изрази готовност за партньорство. В Австрия, вътрешният министър Румяна Бъчварова участва в работнa среща между България, Австрия и заместник-директорът на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на ЕС Фронтекс Бернд Кьорнер. Българският вътрешен министър и заместник-директорът обсъдиха възможността за изпращане на допълнителни 100 души гост-офицери на Фронтекс в България.

 

Изяснени бяха и възможностите за ползването на ресурси на Фронтекс при връщане на мигранти в страните на произход. При планиране на полети от други европейски страни, София може да бъде включвана като част от маршрута към страната на произход. Министър Бъчварова се срещна и със заместник министър-председателя на Долна Австрия и бивш австрийски вътрешен министър Йохана Микъл-Лайтнер. Двете обсъдиха миграционната обстановка и мерките, които България предприема за недопускане на вторични миграционни потоци от България към държави от Централна и Източна Европа, и разширяването на сътрудничеството с Долна Австрия.

 

novini.bg

Четете още: Унгария набира... Ловци на мигранти

Коментари

Новини Варна