IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
11:36 | 6 септември 2016
Обновен: 19:58 | 15 май 2024

Варна отбеляза 131 години от Съединението

Десетки варненци сведоха глави пред саможертвата на общественици и революционери, довели до този безпрецедентен акт от историята ни

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Пламен Гутинов

Със заупокойна молитва, шествие, цветя и военен ритуал Варна отбеляза 131 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. И макар че градът е видимо изпразнен от хора в поредицата от почивни дни, десетки варненци придружиха официалната церемония по честванията. На 6-ти септември през 1885 година свободното ни северно Княжество България и останалата във властта на Османската империя Източна Румелия правят първата стъпка към националното обединение. Европейските сили остават изненадани от безпрецедентния за времето си политически акт и го наричат "българското чудо". Точно от Варна княз Батенберг изпраща своята историческа телеграма до правителството, която започва така: „Моето мнение е, че не мога да не приема Съединението!... Приемат го всички! 

 

 

Още в 9.30 ч. пред паметната плоча на княз Александър Батенберг на пл. "Независимост" във Варна бяха поднесени венци и цветя. В 10 ч. тръгна паметно шествие, предвождано от представителния духов оркестър на Военноморските сили по бул. "Мария Луиза" до паметника на загиналите в Сръбско-българската война до сградата на Общината. Венци поднесоха Областният управител на Варненска област Стоян Пасев, кметът на Община Варна Иван Портних, заместник началникът на отбраната на Република България, Варненска и Великопреславска митрополия, депутати от ГЕРБ, Общинският съвет Варна,  Областната дирекция на  МВР, кметовете на районите „Одесос“, „Приморски“, „Младост“, „Аспарухово“ и „Владислав Варненчик“, Съюза на ветераните от войната, Съюза на офицерите от запаса, политически партии, организации и граждани.

 

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи заупокойна молитва и пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Честванията продължават и през следващите дни.  В 14 ч. започва фолклорният празник "Песни на брега" на сцена "Раковина", в който участие ще вземат любителски състави и изпълнители на обработен и автентичен фолклор от общините във варненска област. На 10-ти септември, от 18.30 ч., на входа на Морската градина ще се проведе концерт с участието на рок групите НОТ, Черноризец, Епизод и Игнор дъ хейт. На 17-ти септември, от 18.30 ч., отново на входа на Морската градина, е организиран друг концерт под надслов -  "Да изпеем "обичам те" на български", в който ще се включат  "Хоризонт", "Фанданго", "Мистър хард" и Иларион Иларионов.

 

Четете още: Отбелязваме 131 години от Съединението

Ели Маринова

Снимки и видео: Пламен Гутинов

Коментари

Новини Варна