IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
11:41 | 28 септември 2016
Обновен: 12:06 | 15 април 2024

Парламентът прие на второ четене отпускането на заем за НЕК

Помощта следва да се предостави само след положително решение от Европейската комисия

По материала работи: Пламен Янков
Парламентът прие на второ четене отпускането на заем за НЕК

Парламентът прие на второ четене Законопроект за предоставяне на финансова помощ за изплащане на задълженията на „Национална електрическа компания” (НЕК).


С приемането на законопроектът на практика НЕК ще получи безвъзмездна финансова помощ от държавния бюджет, чрез бюджета на Министерство на енергетиката, за изплащане на задълженията си по арбитражното дело за АЕЦ „Белене”.

 

НЕК няма да заплаща лихви за ползваната помощ и няма да предоставя обезпечения. Условията за предоставяне на помощта ще се определят от Министерския съвет и въз основа на Споразумение между министъра на енергетиката и НЕК, одобрено от Министерския съвет.

 

Помощта следва да се предостави само след положително решение от Европейската комисия въз основа на уведомление, направено по реда на чл. 108, ал. 3 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Администратор на помощта ще бъде министърът на енергетиката, който е длъжен да предостави на министъра на финансите необходимата информация за изпращане на уведомлението до Европейската комисия по реда на Закона за държавните помощи и при отчитане на стратегическия характер на обектите, дейностите и критичната инфраструктура, свързани с НЕК.

 

БНТ

 

Четете още НС решава за заема на НЕК заради АЕЦ "Белене"

Коментари

Новини Варна