IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:08 | 14 октомври 2016
Обновен: 16:25 | 30 април 2024

Незрящи се състезават в турнир по шоудаун във Варна

Вижте събитията във Варна, с които невиждащите хора обръщат внимание върху проблемите си

По материала работи: Юлиян Атанасов
Снимки: Ели Маринова

Турнир по шоудаун и прояви в центъра на Варна целят да привлекат вниманието на обществото към проблемите на хората с нарушено зрение. Поводът е утрешния Международен ден на Белия бастун – 15 октомври – каза Бончо Бонев – управител на спортен клуб „Успех“. Участват 22-ма състезатели – 16 мъже и 6 жени като шестима от тях са от СОУ за деца с нарушено зрение "Проф. д-р Иван Шишманов". Всички сме виждали потракващото по улиците бяло бастунче и всички знаем, че зад него върви човек, който не вижда. То е символ на безопасност и независимост за хората с нарушено зрение и се отбелязва от 1969 година по решение на Международната федерация на слепите. В България се отбелязва от 1980 година. По този повод СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов”, Лайънс Клуб Варна Академика и Фондация „Съпричастие” излизат с обща инициатива за по-добра информираност на обществото за малките неща, които трябва да се знаят при общуване с незрящи хора, както и при среща с куче-водач – каза Христо Шипанов – председател на варненската организация на слепите.

 

Утре, 15 октомври на входа на Морската градина от 14.00 часа е предвидено раздаване на флаери с тематична насоченост, демонстрации на техники на белия бастун, придвижване с куче водач, предизвикателство за гражданите с използване на маска и бял бастун. Инициативите във връзка с отбелязването на този ден започват още днес с турнир по шоудаун, който се организира от териториалните съюзни организации на слепите във Варна и ще се проведе в Дома на културата на слепите на ул. „Петко Стайнов” №3 от 9.00 часа. В турнира ще участват и ученици от СУУНЗ „Проф. д-р Иван Шишманов”. Организаторите припомнят, че шоудаун е специализиран спорт за незрящи, който е изключително интересен, атрактивен и емоционален. Ударите се извършват с т.нар. бата. Топчето е по-голямо и издава определен шум, търкаляйки се по масата. Целта е да ориентира играещите къде се намира топчето във всеки момент на играта. Размерите на масата са 365 х 120 см.

 

През тази година се навършват 95 години Съюз на слепите в България. Преди 95 години малобройна група възпитаници на Държавния институт за слепи и съратници на идеята за подобряване на качеството на живот на хората без зрение в България създават Дружеството на българските слепи. Оттогава до днес мечтите и стремежите на невиждащите хора остават валидни и актуални. Основните цели и задачи на Съюза на слепите в България в настоящия момент и в бъдеще са: създаване на условия за добро образование и професионално обучение, осигуряване на достъп до информация, архитектурна, транспортна и комуникационна среда. Освен това те се борят за развитие на социалните услуги и предоставянето на помощно-технически средства, компенсиращи зрителния дефицит и изява на незрящите чрез художествено творчество и спорт. Слепите във Варна очакват приключването на програмата за интегриран градски транспорт, след което ще бъде издадена наредба за преференциални карти за движение на невиждащи хора с различна категоризация според нивото на увреждане. Само две са кучетата водачи в морската столица и техни стопани са частни лица – допълни още Христо Шипанов.

Ели Маринова

Коментари

Новини Варна